Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  29.11.2012 13:25:56, aktualizováno 14:54:42

Přechod na Xetru přinese VÝRAZNÉ ZMĚNY POPLATKU za obchody - Fio agresivně útočí, Patria a Brokerjet končí se SPADovými spekulanty? Comeback RMS?

Zítra, tedy v pátek 30. listopadu. přechází BCPP na nový obchodní systém Xetra. Tento přechod sebou nese řadu větších i menších změn ve formě a struktuře burzovního obchodování, kterým již byl věnován určitý prostor. O čem se zatím nemluvilo, jsou změny, které přechod na nový systém přinese v poplatcích pro obchodující.  Zjištění jsou v mnoha ohledech velice zajímavá s možným dalekosáhlým dopadem na další vývoj obchodování na pražské burze či na aktivitu jednotlivých brokerských společností.

Následuje srovnání základních poplatků pro internetové podání pokynů přes obchodní systémy u trojice největších domácích burzovních zprostředkovatelů provozujících online obchodní systémy a sice společností Fio, Brokejet a Patria Direct.

Fio:
Prvotní změna ve struktuře poplatků je velmi markantní, když došlo k výraznému zjednodušení. Místo 3 různých možností pro AOSSPAD a futures nový ceník obsahuje pro BCPP pouze jeden jednoduchý výpočtový algoritmus pracující s 0,4% z objemu obchodu s minimálně 40 a maximálně pak 1 190 pro jakkoli velký objem obchodu. Pro zjednodušení lze tedy říci, že od realizovaného obchodu v objemu cca 300 000 je už úplně jedno jestli prodáváte odpovídajících 450 nebo 100 000 kusů ČEZ. Poplatek za obchod bude už stále stejných 1190 !!!
Z toho se mimo jiné dá odvodit, že průměrná výše obchodů realizovaná přes tohot oobchodníka bývá pod zmíněnou hranicí 300 000 .

Zajímavé je srovnání v případě poplatků pro RMS, kde došlo k markantnímu snížení maximáního možného poplatku v režimu EasyClick a sice z původních 3400 na max 1190 , tedy na stejnou úroveň jako v případě BCPP !!! Limit 1190 pak platí také poplatky v rámci standardního aukčního režimu.
V tomto ohledu bude zajímavé sledovat vliv srovnání maximálních poplatků mezi BCPP a RMS na aktivitu investorů v rámci obou trhů.

Marek Polka ředitel klientské divize Fio banky ještě dnes upřesnil, že v rámci snahy přilákat zákazníky bude pro obchodování na BCPP a v aukci RMS (nikoliv v režimu EasyClick se sazbou 0,29%) poskytnuta předem časově neomezená zaváděcí akční sleva ze stávající poplatkové sazby 0,40 % na 0,35 % z objemu.

Starý ceník naleznete ZDE
Nový ceník platný od 30.11.2012 naleznete ZDE


Patria:
Také u tohoto obchodníka je první viditelný rozdíl ve výrazném zjednodušení celého systému poplatků. Místo tří možností (KOBOS,miniSPAD, SPAD) ze starého ceníku, se objeví jen jednoduchá tabulka popisující jeden unifikovaný model.
Na další pohled je zřetelný kontinuální pokles úrovně poplatků od startovních 0,45% až pod 0,3% pro větší objemy obchodů. Doslova šok, ale čeká na některé SPADové hráče operující doposud s loty TOP titulů v podobě ČEZ, KB, TO2 a Unipetrolu. Ti byli doposud zvyklí na 0,1% z objemu obchodu omezených na horní hranici 1090 . Tento limit byl úplně ZRUŠEN a uplatňuje se nadále naplno výpočtový procentuální algoritmus.
Například pro oblíbený lot ČEZu (5000ks) znamená změna systému cca trojnásobný růst poplatku za obdobný objem (z 1090 na 3320 ), pro KB (500 ks) pak růst na 2800 , TO2 (5000ks) a Unipetrolu (10000ks) pak cca 2600  !!! 

Starý ceník naleznete ZDE
Nový ceník platný od 30.11.2012 naleznete ZDE

U Fia a Patrie je třeba k uvedeným poplatkům ještě připočíst poplatek burze ve výši 0,01-0,04% z objemu obchodu u titulů.


Brokerjet:
Výrazné zjednodušení přichází i v tomto případě. Stejně jako u Patrie mizí "zvýhodnění" pro obchodování lotů ze SPAD, což ovšem výrazně prodraží jednorázové obchody s většími objemy. Modelově pro 5000 kusů akcií ČEZ, klient zaplatil doposud 1290 a podle nového ceníku musí počítat s poplatkem na úrovni 4550 , což je sice pouze 0,14% z realizovaného objemu, ale i tak je to více jak 3x více než doposud.

Starý ceník naleznete ZDE
Nový ceník platný od 30.11.2012 naleznete ZDE

Poplatky Brokerjetu v sobě již obsahují poplatek burze.



Celkově tedy lze říci, že přechod na Xetru s sebou nese "srovnání" struktury poplatků do jednotného jednodušší formy aplikovatelné bez velkých výkyvů v rámci celého pásma objemů obchodů. Až na Fio obchodníci ruší poplatkovou "nespravedlivost", když dříve zobchodování jednoho lotu ČEZ stálo stejně jako zobchodování jednoho lotu Erste a to i přes skutečnost, že celkový objem byl několikanásobně rozdílný. Toto zvýhodnění zachovalo pouze Fio a bude jistě zajímavé sledovat, jaký vliv bude mít toto rozhodnutí na aktivitu investorů respektive jakým způsobem to prověří jejich "loajalitu". Dá se ale očekávat, že tato změna nezůstane klienty konkurenčních obchodníků bez povšimnutí. Jde přeci jen o peníze a ty jsou speciálně u obchodování s cennými papíry jistě až na prvním místě.
Kateřina Sládková ze společnosti Patria Direct v této souvislosti poznamenala, že nastavení maximálního poplatku za obchodování není pro obchodníka dlouhodobě únosné a jeho obchodování musí být v takovém případě dotováno. Otázkou pak je, zda bude obchodník schopen tyto ceny dotovat dlouhodobě či zda se nejedná jen o krátkodobou snahu přilákat zákazníky.
 
Marek Polka ředitel klientské divize Fio banky k tomuto uvedl "Maximální strop poplatku za obchodování je v duchu dlouhodobé obchodní strategie Fio nabízet nejlepší podmínky na trhu. Budeme tuto strategii držet dlouhodobě, obdobně jako jsme strop poplatků poskytovali na obchody ve starém burzovním systému SPAD".


Přechod na Xetru byl hojně komentován snahou podpořit skomírající objemy obchodů. Nově stanovené ceníky poplatků však s velkou pravděpodobností mají velký potenciál aktivitu spíše utlumit, protože absence doposud platného horního omezení poplatku pravděpodobně sníží aktivitu spekulantů operujících s jednotlivými starými loty ve SPAD, kteří si nyní, v případě objemově podobných obchodů, budou muset výrazně připlatit oproti doposud fungující praxi.


KOMPLETNÍ PŘEHLED VĚCH DOSTUPNYCH DOKUMENTU K PŘECHODU NALEZNETE POD TIMTO ODKAZEM

30.11. 10:37  Aplikace (CzTrader)
29.11. 16:58  To je tedy šupa (Tatrmann)
29.11. 15:41  FIO stále nejlepší! (Rýpal)
29.11. 15:34  Fio a RMS? (Rýpal)
29.11. 15:20  FIO stále nejlepší! (ava)


Přečtěte si také:

21.10.2016Americké akcie končily týden bez výrazné změny Patria (Patria Finance)
14.07.2015Brokerjet končí, DEGIRO ruší poplatky pro USA a Německo Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688