BHS (BH Securities a.s.)
Akcie ve světě  |  28.11.2012 16:05:43

Shorty v listopadu rostou, u CETV na maximu

Dle v noci zveřejněných aktuálních statistik objem short pozic v první polovině měsíce listopadu na NYSE i Nasdaq vzrostly.

Na NYSE Group na 13,604 mld. akcií oproti 13,296 mld. short akcií ke konci října, kdy dosáhl půlročních minim. Na Nasdaq se pak objem short pozic zvýšil ze 7,491 mld. akcií na 7,586 mld. akcií. Tzv. short ratio, zohledňující průměrný denní objem obchodů na trhu ve vztahu k objemu short akcií, nicméně kleslo ze 4,23 dne na 4,08. 

Z hlediska největšího objemu short akcií na NYSE si vedení udržela Nokia (NOK) s nevýrazným cca 3,5 mil. poklesem na 309,3 mil. short akcií. Následují opět akcie Bank of America (BAC) s 203,8 mil. short akcií, tj. s nárůstem o cca 17 mil. akcií. Přestože objem short akcií na Advanced Micro Devices (AMD) narostl na 152,5 mil. akcí, tj. na nové historické maximum, titul již předstihl v posledních 3 měsících „rostoucí“ Ford Motor (F). U něho objem short akcií totiž vzrostl o dalších 24,4 mil. akcií na 169,3 mil. akcií, což je nejvyšší hodnota za posledních 18 měsíců. Za sledované 14denní období nicméně největší procentuální nárůst shortů ze známějších společností zaznamenaly např. Lennar (LEN) z 13,1 mil. na 46,4 mil. akcií, či Tyco (TYC) z 3,58 mil. na 5,6 mil. short akcií.   

Při pohledu na Nasdaq se umístění nezměnilo, když všechny 3 první emise nicméně zaznamenaly poklesy shortů, tzn. vydaly se vlastně proti „trhu“. Sirius XM Radio (SIRI) na cca 296,27 mil., následuje Frontier Comm. (FTR) s 232,8 mil. a Intel (INTC) s 198,86 mil. short akcií.

Co se týká titulů obchodovaných i na BCPP, došlo u KITD poprvé od konce května k růstu objemu short pozic i když jen o cca 75 tis. na téměř 13,9 mil. akcií. Vzhledem k tomu, že se jedná o data z 15.11. nezahrnují samozřejmě dění na titulu z posledních dní, kdy se aktivita/likvidita na titulu naprosto vymyká historickému vývoji. V pátek se na Nasdaq zobchodovalo dokonce přes 25 % emise. U CETV se objem short pozic zvýšil o cca 253 tis. na 5,63 mil. akcií (téměř 19 % free floatu). Jedná se o historicky nejvyšší objem na titulu. Dosavadní „rekord“ byl nicméně z letošní poloviny srpna s 5,59 mil. akcií.    

Zmínit lze i poslední dny živé akcie Facebook (FB), které se již dostaly na 4měsíční maxima. Objem shortů na titulu v polovině listopadu přitom dosáhl nového rekordu 95,3 mil. akcií. Shortaři se v první polovině měsíce opřely i do akcií Apple (AAPL), kde se objem short pozic zvýšil o cca 4,8 mil. na 21,6 mil., což je téměř 4leté maximum. Vývoj v druhé polovině měsíce nicméně shortařům na titulu musí přidělávat vrásky.  

J.Zendulka

Tyto zprávy pro vás vytváří BH Securities a.s..
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688