Prezentace  |  28.11.2012 14:28:37

Ve Španělském sále byla předána prestižní ocenění - Excelentní firma a Společensky odpovědná firma

V tradičním listopadovém termínu hostil v úterý večer Španělský sál slavnostní akci k předávání ocenění v programech Národních cen kvality a Národních cen za společenskou odpovědnost. 


V jediné soutěži firem pořádané v ČR podle mezinárodně platných pravidel - Národní ceně kvality ČR - získal ocenění "Excelentní firma" známý výrobce čerpadel společnost GRUNDFOS a dodavatel výfuků a katalyzátorů SEJONG Czech. Prestižní titul "Excelentní organizace" si z Pražského hradu odvezli zástupci Krajského úřadu kraje Vysočina. uspěla i poradenská společnost DC Vision, která má od úterního večera právo používat titul "Perspektivní firma".


Na večeru pořádaném pod záštitou předsedy Senátu Milana Štěcha a ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby byly oceněny i organizace, které korektně podnikají, budují svůj vztah ke společnosti a naplňují principy udržitelného rozvoje. V Programu Národní ceny ČR za CSR uspěla nákladní divize ČSAD LOGISTIK Ostrava, která získala titul "Společensky odpovědná firma", a čtveřice "Společensky odpovědných organizací" -  Diecézní charita opavsko-ostravská, Městský úřad města Třinec, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice a Šance na vzdělání.


Zástupcům oceněných osobně poblahopřál předseda horní komory parlamentu Milan Štěch a řada dalších významných hostů.


„Pro naši proexportně orientovanou ekonomiku je konkurenceschopnost klíčovým pojmem. Na náročných světových trzích můžeme uspět, jen pokud budou naše výrobky a služby kvalitní, budeme rychle zavádět inovace a poskytovat špičkový servis našim obchodním partnerům,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. "Je proto velmi pozitivní, když se firmy podnikající v Česku zapojují do soutěží s mezinárodním renomé, jako je Národní cena kvality. Objektivní srovnání toho, v čem jsme dobří, ale i toho, v čem máme rezervy, nám pomůže  se nadále zlepšovat, a možná i brzy dosáhnout úspěchu v Evropské ceně kvality - EFQM Excellence Award," dodal ministr.


Národní ceny kvality jsou udělovány ve více než 80 zemích světa podle stejných principů a pravidel. V zahraničí je získání Národní ceny kvality nejvyšší metou, jíž může firma dosáhnout.
"Národní ceny kvality jsou jediná ocenění, která firmu hodnotí skutečně komplexně. Model EFQM, podle kterého jsou firmy posuzovány, umožňuje objektivně porovnávat všechny parametry výkonnosti společnosti, bez ohledu na její velikost nebo obor činnosti. Každá organizace, která se programu zúčastní a aplikuje EFQM model, získá okamžitě přehled o tom, jak si stojí v porovnání s konkurencí, kde jsou její silné stránky a kde naopak zaostává," vysvětlil Robert Szurman, předseda Rady kvality ČR.


Výjimečnost Národních cen kvality ale netkví pouze v jejich prestiži. Hlavní výhodou je právě aplikace EFQM modelu, nejúspěšnějšího manažerského nástroje současnosti, který používá 60 procent velkých a středních firem v Evropě. Podle dlouhodobých studií, zpracovaných v Evropě i v USA, zlepšuje nasazení modelu ekonomické výsledky firem o desítky procent. Právě to bývá pro management hlavním důvodem, proč se programu účastní.

"Model EFQM dlouhodobě využívá v Evropě přes 30 tisíc firem. To je asi nejlepším důkazem jeho jedinečnosti a funkčnosti. Zkušenosti navíc ukázaly, že stejně dobře, jako v komerční sféře, funguje model i ve veřejné správě, policii, školství či zdravotnictví," doplnil ředitel Národního informačního střediska podpory kvality Jan Taraba.
Přes všechny pozitivní zkušenosti ze světa i od českých podnikatelů je EFQM model v naší zemi využíván minimálně. Příčin je několik: odmítání plánování a upřednostňování improvizace, špatné zkušenosti s některými firmami, které různé "zázračné" systémy nabízely v minulosti a především neznalost možností modelu. To potvrzují i průzkumy, ve kterých dokonce ¾ českých podnikatelů přiznávají, že neznají vůbec žádnou moderní metodu řízení.

Díky podpoře, kterou Národním cenám kvality poskytuje Ministerstvo průmyslu a obchodu, přitom mohou čeští podnikatelé model aplikovat s minimálními náklady. A pro ty, kteří si chtějí jeho funkčnost nejprve vyzkoušet, jsou připraveny zjednodušené programy START a START Plus.
"Samozřejmě nemůžeme očekávat, že by se hned Národní ceny kvality účastnily tisíce firem. Na to je účast příliš náročná. Mění ve firmě mnoho zaběhnutých postupů, vyžaduje vizi, přípravu strategie a hodně práce. Na jejím konci stojí ovšem řádově silnější konkurenceschopnější firma s lepšími ekonomickými výsledky a to by měl být zájem každého z podnikatelů. Proto věříme, že české firmy nabídnutou pomoc přijmou," dodal Jan Taraba.

Součástí konkurenceschopnosti už ale v moderním světě není jen kvalita a inovace. Mnoho zákazníků vyžaduje, aby firma ukazovala i svůj postoj ke společnosti, aby byla odpovědná a své aktivity plánovala s ohledem na principy udržitelného rozvoje. Mnohé české firmy už proto s konceptem společenské odpovědnosti počítají a ty skutečně chytré ho i využívají v marketingu. Pro velké firmy, nebo pro pobočky zahraničních společností, je už takové chování samozřejmostí.

"Zapojením do Národní ceny ČR za společenskou odpovědnost si firma či organizace zajistí, že vnese do uplatňování principů společenské odpovědnosti systém a pořádek. Je předpoklad, že vítěz Národní ceny ČR za společenskou odpovědnost bude pak schopen zcela splnit i kritéria Evropskou komisí připravované Evropské ceny za společenskou odpovědnost," osvětlila výhody zapojení do Národní ceny ČR za CSR Alena Plášková, předsedkyně odborné skupiny pro CSR při Radě kvality ČR.

Pro podniky, které si význam společenské odpovědnosti uvědomují, připravila Rada kvality dva programy usnadňující zavedení politiky CSR ve firmě či organizaci. Na regionální úrovni je to „Cena hejtmana za společenskou odpovědnost“ a pro firmy celostátního významu „Národní cena ČR za společenskou odpovědnost“. Účast v kterémkoli z nich znamená nejjednodušší a nejefektivnější cestu k zavedení funkčního konceptu Společenské odpovědnosti organizací.

„Získat ocenění, která udělujeme, samozřejmě po firmách vyžaduje mnohem větší úsilí než poslat přihlášku
a půlstránkový profil nebo výpis z účetní závěrky, jako je tomu u mnoha jiných soutěží. Za to ale nabízíme mnohem větší přidanou hodnotu: poskytujeme účastníkům nástroje, které firmu vedou k větší konkurenceschopnosti, ke zlepšování, k business excellenci. Firmu účast v programech Národních cen posílí, zvýší konkurenceschopnost a výrazným způsobem zlepší její ekonomické výsledky," dodala Alena Plášková.
Kromě ocenění v Programu Národních cen kvality a Národních cen ČR za CSR byla na slavnostním večeru předána i další ocenění: Cena Anežky Žaludové, Manažer kvality roku 2012, značky Ekologicky šetrný výrobek a Czech Made v Programu Česká kvalita, či cena za publicistický přínos v oblasti kvality.


Přehled oceněných:
Národní cena kvality ČR -  model EXCELENCE - Excelentní firma
GRUNDFOS, s. r. o.
SEJONG Czech, s. r. o. 
Národní cena kvality ČR -  model EXCELENCE - Perspektivní firma
DC VISION, s. r. o. 
Národní cena kvality ČR – model CAF - Excelentní organizace
Kraj Vysočina, Krajský úřad kraje Vysočina
Národní cena ČR za CSR – Společensky odpovědná firma
ČSAD LOGISTIK Ostrava, a. s. – nákladní divize
Národní cena za CSR – Společensky odpovědná organizace
Diecézní charita opavsko-ostravská
Město Třinec, Městský úřad města Třinec
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické,
Třemošnice
Šance na vzdělávání, o. p. s.
Národní cena kvality ČR -  model START Plus  - Úspěšná firma
ALEXANDRIA, spol. s r. o.
Hotel Olšanka, s. r. o.
Konferenční centrum Akademie věd ČR – zámek Liblice
ROSSMANN, spol. s r. o.
Palatinum, s. r. o.
PHA Czech, s. r. o.
SŠS PERSPEKTIVA a VOŠ, s. r. o.
Národní cena kvality ČR – model START Plus - Úspěšná organizace
Centrum pro regionální rozvoj ČR
Farní charita Neratovice
Městská část Praha 3, Úřad městské části Praha 3
Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR
VOŠ, SŠ, COP Sezimovo Ústí
Cena Anežky Žaludové
Doc. Ing. Zdeněk Vorlíček, CSc.
Manažer kvality roku 2012
Ing. Alice Molnárová
Publicistický přínos v oblasti kvality
Kategorie Publicistický příspěvek – PhDr. Eva Brixi-Šimková
Kategorie Odborný příspěvek – RNDr. Zdeněk Svatoš
Ocenění za dlouhodobou spolupráci
DIAMO, státní podnik
Ocenění za podporu AGE MANAGEMENTU
Asociace institucí vzdělávání dospělých
Program Česká kvalita – CZECH MADE
SYNER, s. r. o.
Program Česká kvalita – Ekologicky šetrný výrobek
Jaroslav Cankař a syn, ATMOS
EKOZNAČKA EU
CEREPA, a. s.
 








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688