Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  27.11.2012 10:02:59, aktualizováno 14:42:55

Eurozóna našla po 3 letech recept na řecký bolehlav - dostane potřebných 34,4 mld.EUR, sníží se úročení půjček a odloží splátky úroků o 10 let

Ministři financí zemí eurozóny včera našli společnou řeč a přišli s všeobecně přijatelným receptem na řešení řecké otázky a na záchranu eura jako takového. Ministři rozhodli o zmírnění podmínek záchranné půjčky pro jihoevropský stát. Řecko získá v prosinci další část pomoci ve výši 34,4 mld.EUR. Úročení půjček se sníží, splatnost se prodlouží z 15 na 30 let a dojde k desetiletému odkladu splátek úroků. Řecko bude muset nadále průběžně plnit stanovená kritéria pro získávání jednotlivých částí podpory. Prezentovaný plán má podporu MMF a ECB.

Řecko doposud získalo celkovou pomoc ve výši kolem 240 mld.EUR včetně odpisu velké části svých závazků vůči privátnímu sektoru.

Řecký premiér Antonis Samaras označil výsledek 13 hodinového jednání za "nový začátek" pro nejzadluženější evropský stát.

ECB a evropské státy přislíbily, že zisky, které jim poplynou z držené řeckých závazků budou vracet zpět do programu záchrany této země. Podle šéfa ECB toto rozhodnutí přispěje k redukci celkové nejistoty a k posílení důvěry v EvropuŘecko.

Plán počítá s tím, že řecké zadlužení poklesne ze 190% HDP v roce 2014 na 124% HDP v roce 2020 a 110% v roce 2022. Řecko bude mít o dva roky více času (do r.2016) na splnění snížení rozpočtového deficitu na přijatelnou úroveň.

Německý ministr financí Schaeuble poznamenal, že meeting se vůbec nezaobíral myšlenkou na odpis dluhu vůči veřejnému sektoru. Toto téma je zcela mimo diskusi. Odmítavý postoj k této myšlence nyní zaujímají také Finsko a Holandsko.

Kromě již zmíněných podmínek a opatření EU navrhuje Řecku také některá "motivační" opatření v podobě dalšího snížení úročení pomoci a zvýšení podpůrných investic do infrastruktury ve chvíli, kdy Řecko vykáže rozpočtový přebytek.

První nejbližší splátky řeckého dluhu jsou stanoveny na březen 2013, kdy bude řecko potřebovat dalších 9,3 mld. EUR. Pro získání potřebných prostředků musí Řecko provést poměrně rozsáhlou daňovou reformu.

Podle Davida Marka z Patria Finance snížení úroků pomůže snížit dluh vůči HDP v roce 2020 o 12-13 procentních bodů. Řecko bude nyní platit nižší úrok než Itálie či Španělsko a tyto země v podstatě na pomoci Řecku prodělávají: Španělsko za 15tileté a 30leté dluhopisy platí výnos více než 6 procent, Itálie přes 5 procent, Řecko bude platit 2,5 procenta.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688