eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  26.11.2012 10:08:27

Stručné shrnutí US trhů dne 23.11.12 – pozitivní závěr a rekordní víkendové nákupy

Páteční zkrácené obchodování přes svůj časový handicap přineslo pozitivní výsledek tradingu a hlavní indexy uzavřely pátek i celý týden přínosnými plusovými hodnotami.

Evropy přišel solidní výkon indexu obchodního klimatu Ifo za listopad s číslem 101,4 bodů oproti říjnové hodnotě 100 bodů, což znamenalo první růst po šesti po sobě jdoucích měsíčních poklesech. U evropských akcií v podobě indexu Stoxx Europě 600 byl vykázán solidní týdenní výkon s růstem 4%, což je nejlepší týden od 2. prosince 2011. Stejně tak se povedl čínský HSBC PMI Manufacturing Index, který poprvé po 13 měsících zaznamenal expanzi přes 50 bodů.

V případě US spotřebitelů bylo hlavním lákadlem zahájení předvánoční nákupní sezóny s názvem Black Friday, která vždy přinese jednak obrovský nával nakupujících, ale i černá čísla do bilancí obchodních řetězců. Konkrétní čísla od National Retail Federation říkají, že v pátek se na nákupech v obchodech a online objevilo 89 mil. zákazníků ve srovnání s 86 mil. před rokem. Dále během pátku a víkendu navštívilo obchody a online webové stránky řetězců celkem rekordních 247 mil. lidí ve srovnání s 226 mil. před rokem. Průměrná zákaznická útrata dosáhla 423 USD o víkendu vs. 398 USD před rokem.

Sektorově se dařilo technologiím, které byly taženy komponenty indexu DJIA Hewlett-Packard a Microsoft a k nim se přidaly i Cisco Systems a Intel. Nicméně celkový zobchodovaný objem byl poněkud slabší, což není při kratším tradingu a přechozím čtvrtečním svátku nic divného…

Hlavní US akciové indexy tak zakončily seanci následovně: DJIA 13009,68 bodů (+1,35%), Nasdaq Composite 2966,85 bodů (+1,38%) a SP 500 1409,15 bodů (+1,30%). Týdenní zhodnocení indexů je velmi solidní, když DJIA posílil o 3,4%, Nasdaq Composite přidal 4% a širší index SP 500 vzrostl o 3,6%. Index volatility VIX na CBOE skončil na hodnotě 15,14 USD, tj. +0,17 USD, resp. -1,11%.

Na komoditních trzích se ropa nachází na kursu 88,06 USD za barel a zlato je na ceně 1749,70 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,2959, tedy směr k oslabení dolaru.

Na programu makrodat není při pondělku žádná položka (kromě doplňkových informací Chicago FED national Activity Index a Dallas FED Manufacturing ), v dalších dnech to budou objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, spotřebitelská důvěra a proslov šéfa FED Bernankeho v National College FED (úterý), prodeje nových domů, Béžová kniha (středa), úvodní požadavky v nezaměstnanosti a HDP za 3.Q. (čtvrtek) a osobní přijmy a výdaje a Chicago PMI (pátek).

Evropě začne další meeting ministrů financí EU diskusí o situaci v Řecku a přijdou další informace o volbách v Katalánku z hlediska vyjádření úrovně podpory směrem k nezávislosti regionu.

Na asijských trzích vypadá obchodování následovně: Nikkei Average skončil +1,80%, HangSeng +0,55% a Shanghai Composite skončil -0,49%.

Indikace US futures směřují do minusů, když DJIA je -39 bodů, Nasdaq 100 -8,15 bodů a SP 500 -6,10 bodů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688