TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.11.2012 10:56:37

Lidovky.cz: Připravuje se další chytrá karta, tentokrát pro zaměstnance

PRAHA (MEDIAFAX) - V Česku se připravuje další superkarta, jedná se o elektronickou kartu pracovníka, která má usnadnit život zaměstnavatelům i zaměstnancům. Podle sobotních informací serveru Lidovky.cz by měla být chystaná novinka z dílny Hospodářské komory ČR povinná pro všechny pracující v Česku.

Celkem se má projekt týkat pěti milionů pracovníků. Karta by měla nést elektronické údaje o pracovní historii, absolvovaných školeních nebo zdravotních prohlídkách každého z nich, včetně státních zaměstnanců, živnostníků nebo podnikatelů.

Hlavním smyslem projektu, který vymyslela a prosazuje Hospodářská komora České republiky, má být snížení administrativy a usnadnění kontrol, které provádějí úřady na pracovištích. "Chceme předejít zběsilým kontrolám z inspektorátu práce. V kartě by měl být elektronický záznam o tom, v kolik hodin konkrétní pracovník přišel do práce a v kolik šel domů," řekl prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Dalším důvodem pro zavedení karty je podle něj snaha o zjednodušení práce, kterou mají zaměstnavatelé při dohledávání informací o svých zaměstnancích.

Zásadním požadavkem ale je, aby se za kartu postavil stát. "Návrh jsme diskutovali s bývalým ministrem Drábkem i s premiérem Nečasem. Základním stavebním kamenem je ministerstvo práce a sociálních věcí, bez jeho spolupráce projekt nelze realizovat," říká Kužel. Jaromír Drábek (TOP 09) ale z ministerstva na konci října odešel. Minulý týden byla do čela úřadu jmenována Ludmila Müllerová (TOP 09). Ta se k návrhu Hospodářské komory dosud nevyjádřila. Podle Kužela je však projektu nakloněna.

Projekt má být spuštěný v roce 2014. Jeho největší neznámou je však doposud jeho cena. Zatím se ví, že účet za pracovní karty by měl vyrovnat stát. Na kolik ho to vyjde, nechce Kužel s ohledem na nadcházející jednání s ministryní Müllerovou prozradit. Po zkušenostech s podobnými projekty z minulé doby lze odhadovat, že bude obrovská.

Nejaktuálnějším projektem tohoto typu jsou nyní sKarty, s nimiž přišlo ministerstvo práce a sociálních věcí. Karty mají zjednodušit systém vyplácení sociálních dávek. Místo toto čelí kritice pro svou komplikovanost, protože síť bankomatů a platebních terminálů, ve kterých je možné sKartu používat, je řidší než síť poboček České pošty, do nichž lidé dříve chodili se složenkami.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688