TNBiz (TN.cz)
Investice  |  24.11.2012 13:13:46

Zbývá necelý týden pro zřízení penzijního připojištění za výhodnějších podmínek

PRAHA (MEDIAFAX) - Na pořízení penzijního připojištění za stávajících, výhodnějších podmínek zbývá méně než týden. Počet nově uzavřených smluv o penzijním připojištění za tři čtvrtletí 2012 dosáhl počtu 511 tisíc, což je o 172 tisíc více než ve stejném období roku 2011, uvádí statistika ministerstva financí.

"Lidé pochopili, že penzijní reforma je především apel na nezbytnost dobrovolného spoření na penzi a začali podle toho konat. Ti, kteří doposud penzijní připojištění neměli, si jej zřizují nebo plánují zřídit také proto, že budou moci využívat stávající výhodné podmínky," říká Karel Svoboda, prezident Asociace penzijních fondů a generální ředitel ČSOB Penzijního fondu Stabilita.

Vysvětlil, že jen ti, kteří si sjednají penzijní připojištění do 30. listopadu, totiž budou mít záruku minimálně nulového zhodnocení (zákon stanovuje, že i v případě propadu trhů dostanete minimálně vámi naspořené prostředky, již přiznané zhodnocení a státní příspěvky) a možnost čerpání výsluhové penze, tedy možnosti vybrat si bez jakékoliv sankce polovinu naspořené částky (a spořit dál). "Aby klient mohl na tyto výhody dosáhnout, musí fyzicky podepsat smlouvu k penzijnímu připojištění do 30. listopadu 2012," dodal Svoboda.

Další reakcí klientů penzijních fondů na reformu je navyšování měsíčního příspěvku na penzijní připojištění. "Nejčastěji klienti navyšovali na 300 korun, aby si udrželi státní příspěvek, ale značná část navýšila svůj měsíční příspěvek na 1000 korun. Důvodem je získání maximálního státního příspěvku ve výši 230 korun od Nového roku, kdy začnou platit jiné podmínky," vysvětluje Karel Svoboda.

Upozorňuje tím na skutečnost, že těm, kteří doposud měsíčně ukládali do 500 korun, se státní příspěvky sníží a těm, kteří měsíčně ukládají 600 korun a více, se naopak zvýší. Dosud stát poskytoval maximální příspěvek 150 korun, nově to bude až 230 korun. Účastníci, kteří budou od 1. ledna 2013 ukládat méně než 300 korun, na příspěvek již nebudou mít nárok.

Důvodem, proč nabídka stávajících podmínek penzijního připojištění netrvá až do konce roku, je zákonem stanovená transformace penzijních fondů do penzijních společností. Bývalé penzijní připojištění bude automaticky převedeno do tzv. transformovaného fondu a ti účastníci, kteří si budou chtít vybrat odvážnější investiční strategii, budou moci převést své dosavadní úspory do jiných účastnických fondů v rámci penzijního připojištění.

Penzijní připojištění poskytuje možnost finančního zabezpečení na důchodový věk. V penzi díky němu není nutné spoléhat se výhradně na státní systém důchodového zabezpečení, který bude podle finančních odborníků již v blízké budoucnosti čelit závažným problémům. Podle výpočtů analytiků se mohou dnešní třicátníci v roce 2050 "těšit" na důchod ve výši 6500 korun měsíčně. Připojištěním mají lidé rovněž možnost získat státní příspěvek.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688