TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.11.2012 11:06:11

Vladimír Dlouhý se odvolá proti vyškrtnutí z prezidentské volby k soudu

PRAHA (MEDIAFAX) - Proti svému vyřazení z boje o Hrad kvůli vysoké chybovosti v podpisových arších se k soudu odvolá Vladimír Dlouhý. Ten tvrdí, že ve výpočtu ministerstva vnitra našel se svým týmem numerickou chybu, kvůli které mu kontroloři odečetli o 10 tisíc hlasů více, uvedl v pátek na krátkém brífinku Dlouhý.

"Na mých podpisových arších je 59 165 hlasů. Během první kontroly našlo ministerstvo vnitra 18 procent neplatných podpisů a během druhé kontroly 22 procent. To je průměrně 20 procent chybných podpisů, tedy jedna pětina. Přitom 20 procent z mých odevzdaných hlasů je zhruba 11 800, po bližších systémových výpočtech ještě asi o 500 méně. V žádném případě mi tedy nemělo být odečteno 20 478 hlasů, jak tvrdí ministerstvo," vysvětlil Dlouhý s tím, že on, Jana Bobošíková a Tomio Okamura možná mají problém, ale ministerstvo vnitra ho má také.

Tato skutečnost podle jeho slov otevírá prostor, aby se odvolal k Nejvyššímu správnímu soudu. "I když bych skončil pod limitní hranicí 50 tisíc hlasů i po odečtení 10 tisíc hlasů, a i když to nedělám rád, odvolám se," řekl Dlouhý.

Vážné pochybnosti v něm vyvolává také nespolehlivý registr obyvatel, který je jediným měřítkem pro porovnávání skutečné identity osob. "Nepochybuji o tom, že pracovníci ministerstva vnitra vykonali maximum možného, aby naplnili zákon. Přesto ve mě procedura ověřování podpisů vzbuzuje nedůvěru," sdělil Dlouhý. Podpisy nesbíral na poslední chvíli a před jejich odevzdáním nebyl pod časovým tlakem. Jeho vlastní tým přitom ještě před odevzdáním petičních archů vyřadil několik tisíc podpisů, u kterých si nebyl jist čitelností, pravdivostí nebo šlo o duplikáty.

"Zároveň bych rád upozornil, že systém přímé volby prezidenta stále pokládám za správnou cestu, kterou se Česká republika vydala, a nerad bych nějak kompromitoval celý tento systém. Všichni bychom si měli pamatovat, jaká pachuť zůstala po minulých prezidentských volbách před pěti lety, a po politických taškařicích, které s ní byly spojeny," připomněl Vladimír Dlouhý s tím, že ho nyní čeká podrobné prostudování materiálů z ministerstva vnitra, které jen v jeho případě čítají 120 stran.

Vyřazený kandidát se může proti kroku ministerstva vnitra bránit, má ale jen dvoudenní lhůtu, aby podal žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten musí rozhodnout do 14. prosince a může nařídit překontrolování všech údajů v arších dotyčného kandidáta, a na základě toho ho pak zase vrátit do hry.

Zákonné podmínky pro kandidaturu na českou hlavu státu prozatím splnilo osm adeptů. Bojovat o přízeň voličů budou tři straničtí kandidáti, jichž se kontrola netýkala, tedy Jiří Dienstbier (ČSSD), Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Přemysl Sobotka (ODS). K nim se přidají ti, kteří i po započtení chybovosti mají padesát tisíc a více podpisů od občanů republiky. Jsou jimi Jan Fischer, Miloš Zeman, Zuzana Roithová, Vladimír Franz a Táňa Fischerová.

První přímá volba prezidenta České republiky je naplánována na 11. a 12. ledna 2013. Pokud hlava státu nevzejde z prvního kola, druhé se odehraje o dva týdny později. Je ovšem možné, že se datum posune právě kvůli žalobám a stížnostem neúspěšných kandidátů.

Vladimír Dlouhý je ekonom, vysokoškolský pedagog, člen Národní ekonomické rady vlády a řady dalších mezinárodních ekonomických organizací. V 90. letech patřil k politikům československých a českých vlád za Václava Klause. Z politiky do soukromého sektoru odešel v roce 1997.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688