TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  22.11.2012 13:39:31

Téměř třetina Čechů má vyšší kvalifikaci, než vyžaduje jejich profese

PRAHA (MEDIAFAX) - Vyšší kvalifikaci, než jakou vyžaduje jejich stávající zaměstnání, mají tři Češi z deseti. Proti tomu nedostatečné znalosti a vzdělání pro svoji současnou práci vykazuje pouze sedm procent lidí, vyplývá to z výsledků průzkumu, který ve čtvrtek zveřejnila poradenská společnost Randstad.

Ve srovnání s ostatními zeměmi si v tomto směru Česká republika podle statistik stojí velmi dobře. Průměrně totiž ve světě pod úrovní své kvalifikace pracuje skoro polovina všech zaměstnanců, naopak celá pětina zaměstnanců není pro své povolání kvalifikována dostatečně.

"Mezi vystudovaným oborem, kvalifikací a zaměstnáním, které lidé nakonec vykonávají, panuje v ČR překvapivě dobrá shoda. V tomto ohledu se řadíme na úroveň zemí, jako jsou Belgie, Dánsko nebo Lucembursko. Souvisí to částečně i s tím, že Češi jsou poměrně konzervativní. Pokud se jednou rozhodnou pro určitý obor, jen neradi ho mění," komentuje výsledky průzkumu Erik Švarcbach, Branch Manager pobočky Randstad Praha.

Do udržování a zvyšování kvalifikace zaměstnanců podle informací společnosti Randstad dostatečně investuje polovina všech tuzemských zaměstnavatelů. Ti svým pracovníkům dopřávají jak další vzdělávání, tak profesní školení. O něco horší je to však s příležitostí kariérního růstu, více než tři pětiny zaměstnanců si stěžují, že k němu nedostanou v současné práci prostor.

Problémem českých zaměstnavatelů je však nedostatek specialistů. "Dlouhodobě je na pracovním trhu nouze o některé specialisty, typicky v IT nebo technických oborech. Chybí i lidé, kteří plynně hovoří dvěma a více jazyky a k tomu mají pracovní zkušenosti v určité oblasti," říká Lenka Nováčková, HR Director Randstad ČR. Zejména u manažerských pozic však podle jejích slov nejsou praxe a znalosti to jediné, co zaměstnavatelé hledají. Ti kladou důraz i na takzvané soft skills měkké dovednosti. "Ne každý, kdo přesně splní odborné požadavky na danou pozici, se pro ni nejlépe hodí. Někdy může hrát stejně důležitou roli například orientace na výsledek, přizpůsobivost nebo schopnost týmové spolupráce," doplnila.

Kvantitativní studii Workmonitor provádí společnost Randstad prostřednictvím on-line dotazníku u populace ve věku 18 až 65 let, pracující minimálně 24 hodin týdně v placeném zaměstnání (nezahrnuje osoby samostatně výdělečně činné). Minimální velikost zkoumaného vzorku je 400 respondentů.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688