BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  22.11.2012 10:59:11

Co se na finančních trzích tento týden již stihlo semlet a co nás ještě čeká?

Pondělí 19.listopadu
Měnovému páru EUR/USD se v průběhu pondělní obchodní seance dařilo, když se mu povedlo prolomit úroveň 1,28 eur za americký dolar. Investoři zřejmě nakupovali  eura, protože již předem očekávali, že ministři financí eurozóny v úterý schválí v pořadí již třetí balík finanční pomoci Řecku. Ačkoli Atény na něj mají nárok, jelikož splnily všechny podmínky, ke kterým se při žádosti o finanční pomoc zavázaly, peníze jim na účet nebyly stále připsány. Důvodem je nevyřešená otázka, jak se Evropa a MMF vypořádají s neudržitelností řeckého dluhu. To znamená, že i když Řecko splnilo všechno, co mělo, není za daného stavu své ekonomiky schopné splácet své dluhy.

Úterý 20.listopadu
Během úterní asijské obchodní seance euro své zisky zkorigovalo, když reagovalo na snížení ratingu Francie agenturou Moody’s ze stupně AAA na AA1 s negativním výhledem. Už v lednu přišla Francie o nejvyšší rating u agentury Standard & Poor's.
V úterý večer na přednášce v Ekonomickém klubu v New Yorku šéf americké centrální banky Ben Bernanke upozornil na potřebu rychlého řešení problematiky fiskálního útesu. Nazývá se tak série fiskálních opatření, která by měla od ledna automaticky vstoupit v platnost a vedla by ke zvýšení daní a snížení vládních výdajů. Navrhnul, aby naopak Kongres zvýšil strop pro zadlužení a ke snižování přistoupil až později, když se hospodářská situace USA stabilizuje. "Silnější ekonomika naproti tomu sníží deficit a přispěje k dosažení dlouhodobé fiskální udržitelnosti," řekl Bernanke.
V úterý v noci byla zveřejněna zpráva, že se řečtí věřitelé, po téměř 12 hodinách rokovaní opětovně nedomluvili na třetím balíku finanční pomoci Aténám. Bez dohody nemohou být Řecku peníze odeslány a tak političtí představitelé budou v jednání pokračovat příští pondělí.  Hlavní rozpor mezi IMF a EU tkví v rozdílných názorech na to, jak se poprat s enormním řeckým dluhem. Ten by měl dle původních analýz klesnout na úroveň 120 procent HDP v roce 2020. Poslední zpráva inspektorů tzv. “tojky“ však ukázala, že země této hladiny zadlužení nebude kvůli negativnímu ekonomickému růstu schopna dosáhnout. Otázkou nyní je, co s dluhem, jelikož žádný z věřitelů (IMF, ECB, EU) již Řecku nechce přispět ani o cent více. V případě, že by nebyla přijata žádná dodatečná opatření, tak by řecký dluh dosáhl v roce 2020 úrovně 144 procent a v roce 2022 133 procent.
Na tyto negativní zprávy reagovalo euro okamžitě poklesem, když ztratilo vůči dolaru 0,6 procenta. Z úterních dvoutýdenních maxim kleslo ve středu ráno na úroveň 1,275 EUR/USD. V návaznosti na tyto události tedy můžeme očekávat vyšší volatilitu na měnovém páru EUR/USD již na začátku příštího týdne, kdy budou lídři v jednáních pokračovat.

Středa 21.listopadu
Ve středu byly zveřejněné pravidelné týdenné informace z amerického trhu práce, který je jak pro vládu, tak pro FED primárním indikátorem stavu americké ekonomiky. Čísla z minulého týdne ukázala dramatický nárůst žádostí o podporu v nezaměstnanosti v průběhu jednoho týdne, a to o 84 000. Tento ohromný přírustek byl důsledkem bouře Sandy, protože hlavně oblasti zasažené tímto přírodním živlem hlásily nárůst počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Americké zákony totiž říkají, že na takovýto sociální benefit má nárok i ten, kdo sice zaměstnání má, ale není mu mzda vyplacena. Mnozí zaměstnavatelé v důsledku bouře obnovují a rekonstruuji své provozovny, v důsledku čehož nejsou schopné provozu.

Čtvrtek 22.listopadu
Ve čtvrtek se v USA v důsledku svátku díkůvzdání neobchoduje, a tak můžeme očekávat jak nižší objem obchodů, tak nižší volatilitu. Na trzích ale nuda nebude, jelikož se o napjatou atmosféru postará Evropa.
Španělsko bude prodávat desetileté dluhopisy, Německo a Francie zveřejní Index nákupních manažerů v sektoru výroby a služeb a rovněž v tento den začne i dvoudenní summit Evropské unie.
Právě ten bude třešničkou na dortu tohoto týdne. Bude se na něm totiž projednávat 7letý rozpočet Evropské unie. Některé země jako Itálie, Anglie a Dánsko hlásají již dnes, že jej neschválí, pokud jim nebude v jejich požadavcích vyhověno. Samozřejmě každému státu půjde primárně o to, aby do společného rozpočtu přispíval co nejmíň a získával z něj co nejvíc. To naznačuje, že evropští političtí lídři svedou silný politicko-mocenský boj.
Anglický premiér David Cameron již dnes pojmenovat tuto akci jako “mission impossible“ dle názvu populárního amerického thrilleru.

Pátek 23. listopadu
pátek bude zveřejněn index německého ekonomického sentimentu IFO, který by měl klesnout již 6tý měsíc v řadě, což je v souladu s vývojem indexu ZEW, který byl zveřejněn minulý týden.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688