TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  21.11.2012 14:11:01

Nečasův kabinet zvedl palec pro rozpočet Státního zemědělského intervenčního fondu

PRAHA (MEDIAFAX) - Až s částkou 33,927 miliardy korun by měl v příštím roce hospodařit Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), naprostou většinu by přitom měl získat z dotací Evropské unie. Vyplývá to z návrhu rozpočtu SZIF na rok 2013, který ve schválila vláda, řekla Mediafaxu vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

Největší podíl peněz by měl přitom směřovat na Společnou zemědělskou politiku (32,266 miliardy korun), rozpočet ale také počítá s 200 miliony na marketingovou činnost a se správními výdaji ve výši přibližně 1,461 miliardy korun.

Finanční prostředky fond získá především z dotace z kapitoly ministerstva zemědělství na rok 2013 ve výši 33,086 miliardy korun, z toho je dotace ze státního rozpočtu však pouze 3,874 miliardy, dalších více než 29 miliard doputuje z dotace Evropské unie.

SZIF dále získá přibližně 372 milionů korun z ostatních příjmů, a to například z výběru dávek z cukru či tržeb z prodeje obilovin. Rozpočet také počítá s půjčkou na intervenční nákupy ve výši přibližně 396 milionů korun a využít by fond měl také zůstatek na svých účtech z roku 2012, který představuje necelých 73 milionů korun.

Přidělené peníze však nejsou dostatečné k zabezpečení národního spolufinancování Programu rozvoje venkova (PRV). Pro rok 2013 totiž budou na Program rozvoje venkova včetně Horizontálního plánu rozvoje venkova potřeba finanční prostředky v celkové výši přibližně 15,3 miliardy korun, z toho by mělo 3,95 miliardy doputovat ze státního rozpočtu a 11,35 z rozpočtu EU. Na PRV však byla přidělena dotace na rok 2013 pouze ve výši zhruba 8,2 miliardy, z toho 2,2 miliardy korun ze státního rozpočtu a šest miliard z rozpočtu EU.

Rozdíl by se však mělo podařit vykompenzovat. Chybějících více než pět miliard z dotace EU totiž podle mluvčího SZIF Petra Hlavatého pokryjí nespotřebované výdaje ministerstva zemědělství na Programu rozvoje venkova z minulých let. Na rok 2013 tak nejsou zabezpečeny pouze prostředky ze státního rozpočtu (národní spolufinancování) ve výši přibližně 1,75 miliardy korun.

"Podle dostupných informací, bylo na jednání k návrhu rozpočtu na rok 2013 na ministerstvu financí mezi ministry Petrem Bendlem (ODS) a Miroslavem Kalouskem (TOP 09) domluveno, že nedostatek finančních prostředků na Program rozvoje venkova ze státního rozpočtu se bude řešit v průběhu roku 2013," dodal Hlavatý.

Z dotací EU také fond počítá například s vyplacením finančních prostředků ve výši 20,88 miliardy korun na Jednotnou platbu na plochu (SAPS), kterou lze žádat jako podporu na ornou půdu, travní porost, vinice, chmelnice, ovocný sad či jinou kulturu, která je vedena v Evidenci využití zemědělské půdy podle uživatelských vztahů. Na oddělenou cukernou platbu bude pro rok 2013 vyčleněno 1,11 miliardy korun z rozpočtu EU a na oddělenou platbu za rajčata 13 milionů korun.

Příští rok bude také například poskytována platba na krávy chované v systému s tržní produkcí mléka na vyrovnání zvláštních nevýhod, které ovlivňují zemědělce v odvětví mléka a mléčných výrobků. Dále bude poskytována zvláštní podpora do sektoru chmele, brambor, určených pro výrobu škrobu, masných telat a ovcí a koz. Na tuto zvláštní podporu je v rozpočtu z dotace EU vyčleněno 798 milionů korun.

Rozpočet SZIF nyní poputuje do Poslanecké sněmovny.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688