TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.11.2012 13:38:42

Vláda schválila upravenou podobu koncepce lesnické politiky

PRAHA (MEDIAFAX) - Kabinet Petra Nečase (ODS) ve středu schválil přepracovaný dokument Zásady státní lesnické politiky, řekla vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Materiál stanovuje dlouhodobé cíle státní lesnické politiky a například počítá s vytvořením nového lesního zákona či nového zákona o národních parcích.

Zachování lesa a lesní půdy pro budoucí generace, zvyšování konkurenceschopnosti lesního hospodářství a biodiverzity v lesních ekosystémech, posílení významu lesa a lesního hospodářství pro ekonomický rozvoj venkova a posílení významu školství, výzkumu a inovací v lesním hospodářství jsou dlouhodobé cíle státní lesnické politiky.

Naplnit tyto cíle by měla změna legislativy. Dokument počítá s vytvořením nového lesního zákona, nového zákona o národních parcích či s novelizací zákona o myslivosti.

Materiál Nečasův kabinet projednával a poslal k přepracování na konci října. "Domluvili jsme se na tom, že připravíme dodatek, který by více specifikoval a řešil přístup lesů, ale také vojenských lesů a přístupu ministerstva obrany," řekl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Ze samotného dokumentu však proti říjnové verzi zmizel pouze bod, který počítal s převedením oblasti dřevozpracujícího průmyslu do působnosti ministerstva zemědělství. Ten tak zřejmě zůstane nadále pod působnosti ministerstva průmyslu a obchodu, které vede ministr Martin Kuba (ODS).

Koncepce by dále měla sjednotit pravidla ochrany lesní a zemědělské půdy či diferencovat práva a povinnosti vlastníků lesa podle kategorie lesů a druhu vlastnictví tak, aby naplňování veřejných zájmů bylo vyžadováno především od lesů ve vlastnictví státu.

Dokument také počítá se stanovením základních pravidel hospodaření, a to minimálním věkem těženého porostu, lokalizací a maximální plochou těžeb, povinností obnovit les a podmínkami lesní dopravy s tím, že státní lesy by měly být spravovány a obhospodařovány vzorovým způsobem, který bude sloužit jako příklad ostatním vlastníkům lesů.

Stát by také měl do budoucna snížit množství legislativních omezení vlastníků lesů na úroveň obvyklou v evropských státech s obdobnou skladbou dřevní produkce. To by podle dokumentu vedlo ke zvýšení konkurenceschopnosti lesního hospodářství. V této oblasti se také počítá s tím, že stát umožní prodej lesní půdy zejména formou arondace a usnadní jejich realizaci v případech, kdy se arondace týkají lesů ve vlastnictví státu. Snadnější by také mělo být provádění směn lesů ve vlastnictví státu za lesy ve vlastnictví jiných osob, a to především těch, ve kterých je hospodaření ve veřejném zájmu omezeno.

Posíleno by také mělo být postavení vlastníků lesů ve vztahu k vlastníkům staveb v lese nebo v jeho blízkosti (rekreační chaty, pozemní komunikace, dráhy apod.) tak, aby ochrana těchto nemovitostí byla zásadně povinností jejich vlastníků a aby vlastníkům lesa byla poskytnuta náhrada za omezení hospodaření v lesích vyplývající z existence uvedených staveb.

Dokument klade důraz na podporu přirozeného hospodaření, aby se lesní porost blížil přirozené skladbě lesa a byly v něm stanovištně přirozené druhy. Podporovat by stát také měl ponechávání v lese "přiměřeného podílu" tlejícího dřeva, těžebních zbytků, stromů prošlých přirozeným vývojem stárnutí a melioračních a zpevňujících dřevin a podporovat také přírodě blízké způsoby hospodaření v lese včetně v minulosti tradičních způsobů hospodaření.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688