TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  21.11.2012 14:02:41

Vláda odsouhlasila novelu zákona o zbraních, ta počítá i se zřízením jejich centrálního registru

PRAHA (MEDIAFAX) - Policie by měla podle novely zákona o střelných zbraních, kterou kabinet ve středu odsouhlasil, spravovat nový centrální registr zbraní. Norma počítá také s povinností přepravců zbraní umožnit policii GPS sledování jejich vozidel či se zvýšením poplatků pro držitele zbrojních průkazů.

Novela zákona o střelných zbraních obsahuje hned několik novinek. Jednou z nejvýraznějších je zřízení nového centrálního registru zbraní. Současný způsob podnikateli vedené evidence zbraní a střeliva v papírové podobě v evidenční knize je totiž podle předkladatelů už nevyhovující. Policie také nemá ucelený systém, který by obsahoval údaje o všech civilních zbraních na území České republiky a jejich držitelích. Agenturu Mediafax o schválení informoval zdroj obeznámený s jednáním vlády.

Náklady na vývoj a výstavbu registru odhaduje ministerstvo vnitra, které novelu předkládá, na 7 215 000 korun. Většinu nákladů (85 procent) by měl uhradit fond česko-švýcarské spolupráce. Zbývající částku kolem jednoho milionu korun poskytne ze svého rozpočtu česká policie. Předkladatelé však upozornili, že pokud by se novela neschválila, Česká republika o peníze přislíbené na registr přijde.

"Švýcarská strana počítá se zavedením centrálního registru zbraní od 1. ledna 2014, pokud by toto datum nemělo být dodrženo, byl by to rovněž důvod pro odmítnutí poskytnutí finančních prostředků," uvádí důvodová zpráva k návrhu.

Další novinkou je povinnost přepravců zbraní a střeliva vybavit svá vozidla zařízením umožňujícím nepřetržité sledování jeho polohy. Od toho si předkladatelé slibují lepší dohled policie nad bezpečností takové přepravy. Pro podnikatele, kteří zařízení v současnosti nevlastní, nová povinnost podle předkladatelů představuje náklady ve výši jednotek tisíců korun.

"Přestože každá přeprava zbraní a střeliva v rámci jejich vývozu, dovozu nebo tranzitu musí být policií na základě žádosti podnikatele povolena a policie má k dispozici údaje týkající se přepravy, v zákoně o zbraních chybí účinný nástroj, který by policii umožňoval přepravu nepřetržitě sledovat, a v případě potřeby kontaktovat obsluhu dopravního prostředku zejména při mimořádných situacích v dopravě. Právě tyto situace představují v praxi bezpečnostní riziko, které je nutné tímto návrhem odstranit," uvádí se v materiálu.

Novela se také dotkne peněženek držitelů a zájemců o zbrojní průkazy. Zvýšit by se měly správní poplatky. Poplatek by například měl být nově vybírán již za podání žádosti a bude nutné jej uhradit i při jejím zamítnutí. Norma také počítá s navýšením správních poplatků v průměru o 40 až 50 procent. Například za žádost o vydání zbrojního průkazu by lidé za každou jeho skupinu namísto současných 500 korun nově zaplatili 700 korun.

"Výše správních poplatků vybíraných za úkony orgánů veřejné správy na úseku zbraní a střeliva zůstala od přijetí zákona o správních poplatcích nezměněna, jejich zvýšení je tedy spíše 'dorovnáním' na stav z roku 2004 a odpovídá růstu cen a průměrné hrubé mzdy," vysvětluje materiál.

Novela také upravuje několik nedostatků současné legislativy. Snadnější by například mělo být vzdání se zbrojního průkazu, s čímž současné zákony nepočítají.

Norma je navržena z účinností od 1. ledna 2014.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688