TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  20.11.2012 13:48:35

Třem kandidátům hrozí vypadnutí, ministerstvo dokončuje ověřování prezidentských petic

PRAHA (MEDIAFAX) - Chybovost podpisů na prezidentských peticích může snížit počet oficiálních kandidátů z jedenácti na osm. Analýzy jsou hotové, ještě čísla překontrolujeme, ale teď to vypadá, že tři kandidáti jsou z kola venku, řekl v pondělí agentuře Mediafax zdroj z ministerstva vnitra.

"Je víceméně hotovo. Vzorky jsou dokontrolovány a zanalyzovány. Finální report ještě není kompletní, ale teď to vypadá, že tři kandidáti na prezidenta budou z kola venku," shrnul situaci zdroj z ministerstva vnitra, který je přímo u kontrol prezidentských petic. Nemyslí si, že by závěrečné překontrolování na stavu něco změnilo.

Ministerstvo vnitra nechce informaci oficiálně potvrdit. "Já mohu jen říci, že kontroly stále probíhají a výsledky zveřejníme až 23. listopadu, jak už jsme dříve avizovali," řekla v pondělí odpoledne Denisa Čermáková z tiskového oddělení ministerstva.

Kontroly podpisů pod prezidentskými kandidaturami se týkají osmi adeptů, kteří předložili petice s více než padesáti tisíci podpisy. Jedná se o Miloše Zemana, Jana Fischera, Zuzanu Roithovou, Janu Bobošíkovou, Táňu Fischerovou, Vladimíra Dlouhého, Vladimíra Franze a Tomia Okamuru.

Bez obav mohou kontroly petičních archů sledovat straničtí kandidáti, tedy Jiří Dienstbier (ČSSD), Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Přemysl Sobotka (ODS), ti mají jisté, že se boje o Hrad zúčastní.

První přímá volba prezidenta České republiky se uskuteční 11. a 12. ledna 2013. Pokud hlava státu nevzejde z prvního kola, druhé se odehraje o dva týdny později.

První kolo kontroly podpisů na petičních arších provedlo ministerstvo od pátku 9. listopadu do pondělí 12. listopadu. Úředníci postupují tak, že od každého kandidáta náhodně vyberou vzorek 8500 podpisů. Každý, kdo chtěl svého favorita legitimně podpořit, musel na petici uvést své jméno, adresu trvalého bydliště, datum narození a podpis. Ministerstvo zkontroluje, zda je takový člověk dohledatelný v evidenci obyvatel a základním registru. Když ne, je takový hlas neplatný. To nastává například, když petent uvedl adresu přechodného bydliště či vyplnil kolonky nečitelně. Zda daný člověk petici skutečně podepsal, už úřad nezkoumá.

V případě, že ministerstvo při první kontrole odhalí více než tři procenta lidí, které se na petici nepodařilo identifikovat, přistupuje ke kontrole druhého vzorku. To je situace, která nastala.

Do druhého vzorku se úřad pustil v úterý 13. listopadu. Znovu namátkově vybral 8500 podpisů a podrobil je stejnému postupu. Pokud se zopakuje situace, že v petičních arších jsou více než tři procenta chybových podpisů, ministerstvo od celkového počtu odečte poměrné procento. Kdyby měl například kandidát v prvním vzorku chybovost pět procent a ve druhém 10 procent, úřad obě čísla zprůměruje, výsledná hodnota bude 7,5 procenta. Toto číslo nakonec odečte od celkové sumy všech podpisů na arších.

Pokud tedy kandidát sesbíral přesně 50 tisíc podpisů a 7,5 procenta z nich neplatí, přichází o 3750 hlasů a z prezidentského klání vypadává.

Kandidáti, kteří nebudou spokojeni s kontrolou, budou mít po 23. listopadu, kdy ministerstvo výsledky zveřejní, dva pracovní dny na to, aby uplatnili žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten rozhodne, zda je kandidatura platná, či nikoli.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688