Dveře do koupelny? Praktické sklo a laminát!

Koupelnové dveře jsou asi ty zřejmě nejvíce namáhané v celém interiéru. Při jejich výběru byste proto měli věnovat zvýšenou pozornost materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Zajímavou inspirací vám při tom mohou být aktuální trendy. Ty se totiž v posledních letech poměrně výrazně mění.

Koupelna je zcela unikátním prostorem s vlastním klimatem. Velmi často se v ní mění nejen vlhkost vzduchu, ale i teplota. Vyvarovat byste se proto měli především dýhovaných dveří, které se mohou v důsledku rozdílných teplot na vnitřní a vnější straně křídla výrazně zkroutit. „Mnohem vhodnější jsou dveře s CPL laminátovým, Portadur či Super Matt povrchem. Ty jsou odolnější nejen vůči vlhkosti, ale i mechanickému poškození,“ říká Radim Grygárek ze společnosti Porta Doors. I tyto dveře by ale měly mít ve spodní části odvětrávací mřížku, která může celkovou vlhkost v koupelně výrazně snížit.

Trendy posledních let jsou ale mnohem odvážnější. Spíše nežli k dýze, nebo laminátu se totiž přiklání ke sklu. Prosklené dveře nejenže obstojí ve vlhkém prostředí, ocení je také majitelé malých koupelen bez oken, které mohou výrazně prosvětlit. „Důležitý je rozumný poměr prosklené a neprosklené části, který zaručí průchod potřebného množství světla, zároveň ale zachová dostatek soukromí. Prosklené dveře jsou navíc neocenitelným pomocníkem ve chvíli, kdy v koupelně často zapomínáte rozsvícené světlo,“ doplňuje Grygárek.

Podobně se v posledních letech proměnil i trend ve způsobu otevírání dveří. Klasické otáčivé totiž postupně nahrazují dveře posuvné či skládací. „I zde ale není situace úplně jednoznačná. Posuvné dveře totiž sice šetří cenný prostor, minimálně ale co se týče zvukové izolace, jsou jejich parametry horší, skládací zase zmenšují průchozí otvor. Pokud navíc zvolíte posun dveří do stavebního pouzdra, dbejte na to, aby bylo dostatečně odvětrávané. Jinak se vám v něm budou tvořit plísně,“ dodává Grygárek. V porovnání s tím je spíše jen drobnou vadou na kráse, že si na posuvné dveře nemůžete přidělat například háčky na zavěšení ručníků.

www.portadoors.cz

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna