TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  19.11.2012 15:29:26

Vláda projedná návrh státního rozpočtu na příští rok se 100miliardovým schodkem

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) předloží na středečním zasedání vlády upravený návrh státního rozpočtu na rok 2013, ten počítá se schodkem 100 miliard korun, tedy na úrovni 2,9 procenta HDP. V letech 2014 a 2015 plánuje rezort financí schodky rozpočtu ve výši 2,7, respektive 2,4 procenta.

V nadcházejícím roce chce ministr financí do státní kasy získat 1,0807 bilionu korun, což je proti původnímu návrhu staženému ze sněmovny o 4,1 miliardy korun méně. O stejnou částku mají zároveň klesnout i výdaje, ty se budou podle nového návrhu pohybovat na úrovni 1,1807 bilionu korun. Schodek státního rozpočtu tím pádem opět vychází na přesných 100 miliard korun.

Ve státním rozpočtu jsou obsaženy finanční vztahy k rozpočtu Evropské unie, a to očekávané příjmy z EU v celkové výši 99,074 miliardy korun a odvody do evropského rozpočtu v objemu 36,1 miliardy korun.

Do předkládaného nového návrhu státního rozpočtu na rok 2013 byly promítnuty zejména změny spojené s nižším očekávaným výběrem daňových příjmů a příjmů z pojistného na sociální zabezpečení vlivem aktualizované predikce základních makroekonomických ukazatelů (růst HDP, inflace, nezaměstnanost apod.).

Proti tomu ministerstvo financí počítá mimo jiné i se zvýšením příjmů od státního podniku Lesy ČR o dvě miliardy korun nebo se snížením výdajů spojených se státním dluhem o další dvě miliardy korun vlivem upřesnění úroků. Další 3,3 miliardy korun chce rezort financí ušetřit snížením mandatorních výdajů v oblasti sociálních výdajů.

České hospodářství se letos podle odhadů ministerstva financí propadne o jedno procento místo dříve avizovaného poklesu o 0,5 procenta. Příští rok by však český HDP mohl naopak o 0,7 procenta růst. Pro příští rok počítá rezort financí s průměrnou mírou inflace 2,1 procenta.

Návrh zákona o státním rozpočtu legislativně zabezpečuje základní dokument finanční a rozpočtové politiky vlády České republiky.

Tabulka bilance státního rozpočtu 2013 s porovnání zapracovaných změn (v miliardách )
Ukazatel Původní návrh Nový návrh Rozdíl
Příjmy státního rozpočtu 1084,9 1080,8 -4,1
Výdaje státního rozpočtu 1184,9 1180,8 -4,1
Saldo státního rozpočtu -100,0 -100,0 0,0

Zdroj: ministerstvo financí

Fiskální politika by měla podle hlavního ekonoma společnosti Patria Finance Davida Marka přibrzdit ve snižování rozpočtového deficitu a podpořit ekonomiku, nebo jí alespoň neovlivňovat negativně. "Původně vláda plánovala snižování rozpočtového schodku veřejných financí na 2,9 procenta HDP v příštím roce, 1,9 procenta v roce 2014 a 0,9 procenta v roce 2015. Revidované plány, o nichž se nyní diskutuje, počítají s podstatně pomalejším snižování schodku, jeho hodnoty by v uvedených letech měly činit 2,9-2,7-2,4 procenta HDP," zdůraznil Marek. Sám sebe se proto ptá: "Jaký vliv na ekonomiku bude mít tato změna kurzu rozpočtové politiky?" Pro příští rok se podle něho nic nemění a fiskální politika bude i nadále působit na ekonomiku negativně. "Cyklicky očištěný primární (bez úroků) rozpočtový deficit klesne z letošních 1,8 procenta HDP na 1,1 procenta HDP. V dalších dvou letech by ale působení fiskální politiky mělo být neutrální až mírně pozitivní. Cyklicky očištěné primární deficit by v obou letech měl činit 1,4 procenta HDP. Pokud by se vláda držela původního scénáře, klesl by v roce 2014 na 0,6 procenta HDP, v roce 2015 by dokonce dosáhl přebytku 0,2 procenta HDP a všech třech letech by fiskální konsolidace brzdila ekonomiku," vypočítal Marek.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688