TNBiz (TN.cz)
Daně a účetnictví  |  19.11.2012 09:38:53

My žádné obstrukce kvůli balíčku neděláme, tvrdí šéf Senátu Štěch

PRAHA (MEDIAFAX) - Předseda horní parlamentní komory Milan Štěch (ČSSD) odmítá kritiku, že se jeho strana bude snažit blokovat schválení daňového balíčku obstrukcemi. Uvedl to v nedělním diskusním pořadu Partie na televizi Prima family s tím, že balíček se projedná až 5. prosince.

"My žádné obstrukce neděláme. Ve sněmovně došlo na 14 dní k jeho přerušení, protože se čekalo na kongres ODS, tak bych prosil, aby nebyla dávána Senátu vina, že zdržuje a dělá obstrukce. My postupujeme naprosto v souladu s Ústavou. Nově zvolení senátoři mají právo se na tom podílet," prohlásil šéf Senátu.

Horní komora parlamentu zasedne podle jejího šéfa až 21. listopadu, nově zvolení senátoři teprve složí slib, následně balíček projednají jednotlivé výbory a poté se dostane na plénum Senátu.

"Jsou to politické důvody a je to v pořádku. Jak jinak by se měla opozice, která má v Senátu většinu, bránit. Je jasné, že Senát to odmítne. Je to právo opozice vůči Poslanecké sněmovně, není to nic zvláštního a není to specifikum České republiky," reagoval šéf senátorů za ODS Jaroslav Kubera s tím, že osobně takzvané balíčky také nemá rád a je podle jeho slov těžké oddělit to "dobré" od té špatné části.

Štěch si je vědomý toho, že vzhledem k časové tísni "za pět minut po dvanácté" ani senátoři nemají možnost to "dobré" od toho "špatného" oddělit. Senát tak podle Štěcha pouze využije zákonné lhůty, na projednání balíčku má totiž 30 dní. Lhůta skončí 10. prosince. Na druhé straně chápe, že vládě hoří termíny, ale nesouhlasí s tím, aby kabinet Petra Nečase (ODS) schvaloval balíček v rozporu s pravidly.

Znovuzískanou důvěru spojenou se schválením daňového balíčku získal kabinet Petra Nečase (ODS) na začátku listopadu. Vládní daňový balíček počítá od příštího roku se zvýšením sazeb DPH na 15 a 21 procent.

Norma nyní míří do Senátu, který ji nejspíše zamítne. Poputuje tak zpátky k poslancům. Bez vládního návrhu by se obě sazby DPH totiž od ledna sjednotily na 17,5 procenta.

Denisa Šindlerová, sindlerova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
04.04.2024  Daňová podpora výzkumu a vývoje - 2022 ČSÚ (ČSÚ)
02.04.2024  Kdo se musí registrovat k FATCA? JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688