TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  15.11.2012 13:47:08

SANEP: Zeman o prsa vede před Fischerem

PRAHA (MEDIAFAX) - Miloš Zeman poprvé předběhl Jana Fischera v preferencích voličů na nového českého prezidenta. Rozdíl mezi oběma favority není velký, ale poprvé se obrátil, vyplývá z výsledků listopadového průzkumu, který ve čtvrtek zveřejnila agentura SANEP.

Miloš Zeman v listopadovém volebním modelu společnosti SANEP získal 24,2 procenta hlasů od 71,8 procenta rozhodnutých voličů, kteří by se v uplynulém týdnu vydali k urnám, pokud by se konaly volby. Poprvé tak sesadil z vedoucí pozice expremiéra Jana Fischera, který obdržel 23,9 procenta.

Na pomyslném třetím místě by se umístil, s výrazným rozdílem proti oběma favoritům, Tomio Okamura se ziskem 8,9 procenta. Na čtvrté příčce se objevuje první stranický kandidát, a to Jiří Dienstbier (ČSSD) s 8,3 procenta hypotetické voličské podpory. Následují ho oba zbylí kandidáti s politickou podporou, Karel Schwarzenberg (TOP 09), jemuž svůj hlas odevzdalo 6,8 procenta občanů, a Přemysl Sobotka (ODS), který skončil s číslem o tři desetiny procenta nižším.

Se ziskem kolem pěti procent po sobě následují europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL), umělec Vladimír Franz a Jana Bobošíková. Nejhůře dopadli Táňa Fischerová a Vladimír Dlouhý, ti by dostali méně než čtyři procenta.

"Jednoznačně nejpestřejší skladbu voličské skupiny vykazuje Miloš Zeman, skládá se převážně z voličů ČSSD a KSČM, nechybí však ani stoupenci ODS, lidovců, ale ani část tradičních nevoličů, kteří nemají vztah k žádné politické straně," uvedl Ondřej Zajíc, ředitel a jednatel společnosti SANEP.

Jan Fischer na svou stranu získává ženy v domácnosti a voliče z pravé části politického spektra. Z řad nejmladších voličů mu však část přešla právě k Tomiovi Okamurovi.

"Okamurova podpora stojí převážně na mladších ročnících a lidech se základním vzděláním. Zajímavé je, že ho podporují také voliči v důchodovém věku a větší část těch, kdo dříve dávali hlas Věcem veřejným," dodal k výsledkům průzkumu Zajíc.

Nejmladší část těch, kdo mohou volit, se přiklání k Vladimíru Franzovi, na Hradě ho chtějí vidět především studenti. Voliči Strany zelených by si vybrali Táňu Fischerovou.

K urnám by vyrazilo 71,8 procenta voličů, což představuje desetiprocentní nárůst proti průměrné účasti ve sněmovních volbách.

Průzkum provedla společnost SANEP ve dnech 7. až 14. listopadu na vybrané skupině 11 533 dotazovaných ve věku od 18 do 69 let.

První přímá volba prezidenta se uskuteční 11. a 12. ledna 2013, případné druhé kolo o dva týdny později.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688