TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  12.11.2012 11:45:45

Nečas přislíbil Severoatlantické alianci loajalitu a českou pomoc v Afghánistánu

PRAHA (MEDIAFAX) - Škrty v obraně neohrozí závazky České republiky k NATO a vláda se chce dál podílet na demokratické rekonstrukci Afghánistánu. Takový příslib přednesl v pondělí delegátům Parlamentního shromáždění NATO v Praze premiér Petr Nečas (ODS).

Představitelé České republiky v pondělí na Parlamentním shromáždění NATO v Praze deklarovali loajalitu země vůči alianci. Premiér Petr Nečas vyslance členských, partnerských i kandidátských států ujistil, že škrty v ekonomice neohrozí české plnění závazků.

"Naší operační prioritou zůstává Afghánistán, příští rok tam ukončí práci náš provinční rekonstrukční tým, pak se soustředíme se na výcvik místních obranných složek. Ctíme princip together in, together out, takže vláda zvažuje, že se bude podílet na rekonstrukci Afghánistánu i v roce 2014," řekl v pondělí Nečas delegátům shromáždění.

Připomněl ovšem, že hlavním cílem české vlády je v současnosti stabilizace veřejných financí. "Uděláme vše proto, aby rozpočtové škrty neměly výraznější dopady na naše strategické a obranné ambice. Od vstupu do NATO byly strategie aliance hybatelem transformace našich národních vojenských sil. Českým cílem pro další období je menší, ale efektivnější armáda," dodal premiér.

On i Miroslava Němcová (ODS), šéfka sněmovny, která na shromáždění také promluvila, se shodli, že je obzvlášť důležité vést debatu s občany a vysvětlit jim důležitost cílů NATO.

"Tím, že nás NATO přijalo, potvrdilo naše hodnotové směřování a bezpečnostní zakotvení. Demokracii si lidé mohou užít jen v mírovém prostředí. I napadená země musí omezit individuální práva svých občanů válečným konfliktům je proto třeba předcházet. A v tom se NATO osvědčuje. Musíme přesvědčit naše občany o oprávněnosti použití finančním prostředků a nutnosti nepopulárních kroků, jako je vysílání vojáků do zahraničních misí. Zahraniční politika není téma, které by vyhrávalo volby, občany zajímá hospodářská, sociální, důchodová politika. O to větší je odpovědnost politiků, kteří bezpečnost zajišťují," zmínila Němcová.

Akce 58. Parlamentní shromáždění NATO se v Praze koná od pátku 9. listopadu, v pondělí končí. Hlavní jednacími body jsou postup aliance v krizi v Sýrii, situace na Ukrajině, rekonstrukce Afghánistánu či přistoupení nových států. Mezi kandidáty figurují Gruzie, Makedonie, Černá Hora a Bosna a Hercegovina.

Předseda shromáždění Karl Lamers v pondělí dodal, že dalšími úkoly NATO, kterým se aliance musí věnovat, je nabídnutí pomoci zemím zapojeným v Arabském jaru. "Svět byl překvapen, když Tunisané volali po svobodě, to byl začátek arabského probuzení. Máme povinnost nabídnout pomoc statečným lidem Tuniska, Egyptu, Libye a dalších. Pokud budeme požádáni o pomoc s procesem transformace, jsme připraveni. Navázali jsme už kontakt s novými politickými partnery v regionu a taznamenali jsme tam samozřejmě i méně pozitivní vývoj, ale změna chce čas, protože demokracie je křehká," řekl svým kolegům.

Zdůraznil, že aliance musí pamatovat na to, že Rusko je pro ni strategickým partnerem a v řešení některých otázek se obě mocenská uskupení vzájemně potřebují. Jako příklady zmínil hrozbu šíření zbraní hromadného ničení, terorismus či problémy v Iránu a ocenil, že se vzájemný dialog obnovil. "Musíme si ale připustit i obavy, které se Ruska týkají. Bojím se, že v Rusku je ohroženo respektování svobody slova, shromažďování, zásady demokracie. Dva roky v pracovním táboře pro dvě matky z Pussy Riot, to opravdu není moje představa demokracie," sdělil Lamers tleskajícímu sálu.

Zástupci NATO zavítali do Prahy po deseti letech. Naposledy se kongres konal v České republice na podzim 2002, kdy šéfové Severoatlantické aliance pozvali ke vstupu Bulharsko, Estonsko, Litvu, Lotyšsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko.

Parlamentní shromáždění má poradní charakter, sdružuje poslance a senátory členských zemí a cílem je kritická debata mezi členy NATO i partnerskými zeměmi. Delegáti mají hovořit o národních zájmech a včleňovat je do mezinárodní alianční perspektivy a strategie. Před delegáty předstupuje generální tajemník NATO a reaguje na jejich dotazy. Stávající tajemník Anders Rasmussen čelí dotazům zákonodárců v pondělí dopoledne.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688