TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  12.11.2012 11:55:56

Zatím každý druhý podpis na prezidentských peticích nesplňuje podmínky

PRAHA (MEDIAFAX) - Prozatím polovina jmen na petičních arších, kterými adepti na prezidenta republiky zaštiťují svou kandidaturu, nesplňuje potřebné podmínky. V tuto chvíli je každý druhý petent nedohledatelný v základním registru, jména a adresy neodpovídají, potvrdil v neděli Mediafaxu zdroj z ministerstva vnitra.

Úředníci ministerstva vnitra kontrolují podpisy na petičních arších od pátku, práci se věnují i během víkendu. "Zatím jsme zkontrolovali jen zlomek, ale teď platí, že každý druhý petent je nedohledatelný v základním registru," uvedl pro Mediafax zdroj z ministerstva.

Oficiálně se ministerstvo vnitra ke stavu podpisů vyjadřovat nechce. "Do konečného sečtení hlasů nebudeme průběžné sčítání komentovat," řekl v neděli Mediafaxu mluvčí úřadu Vladimír Řepka.

Kdyby se současný stav ověřování petic udržel, mají z nestranických kandidátů šanci zúčastnit se voleb pouze Jan Fischer a Miloš Zeman, protože nasbírali dvojnásobek potřebného počtu podpisů, Fischer 101 tisíc a Zeman 105 tisíc. Ostatním kandidátům by se nepodařilo splnit zákonnou normu padesáti tisíc podpisů, což se v tuto chvíli týká Zuzany Roithové, Jany Bobošíkové, Tomia Okamury, Vladimíra Franze, Táni Fischerové a Vladimíra Dlouhého.

Strachovat se nemusejí straničtí kandidáti, za kterými stojí poslanecká nebo senátorská podpora, těch se kontrola podpisů netýká. Sociální demokraté poslali do boje o Hrad Jiřího Dienstbiera, občanští demokraté Přemysla Sobotku a TOP 09 delegovala Karla Schwarzenberga.

Ministerstvo vnitra počítá s tím, že kontrola podpisů potrvá do 19. listopadu. Definitivní seznam kandidátů budou voliči znát 23. listopadu. První přímá prezidentská volba v České republice se uskuteční 11. a 12. ledna 2013.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688