TNBiz (TN.cz)
Dotace  |  09.11.2012 14:28:12

Poslanci odhlasovali převod peněz na podporu zemědělství

PRAHA (MEDIAFAX) - Zákonodárci dolní komory parlamentu v pátek zvedli ruce pro novelu, jejímž cílem je převod částky 2,3 miliardy korun z Pozemkového fondu do zemědělských programů, do národní podpory zemědělství poputuje 630 milionů korun. Proti byl jen jediný člen TOP 09, nyní zákon směřuje do Senátu.

Poslanci v pátek odhlasovali novelu zákona o pozemkovém fondu, která zajišťuje, že projekty na podporu rozvoje venkova (PRV) placené společně z peněz České republiky a Evropské unie se dofinancují prostředky z Pozemkového fondu. Ministerstvo zemědělství chce převést 2,3 miliardy korun. Sněmovna akceptovala pozměňovací návrh zemědělského výboru, a sice že do národní podpory zemědělství půjde namísto 330 milionů 630 milionů.

Skoro třetina peněz (800 milionů korun) by měla jít na spolufinancování Programu rozvoje venkova (PRV) na letošní a příští rok. Ministerstvo argumentuje, že na rok 2012 se ve schváleném rozpočtu počítá pouze s 73 procenty peněz, které potřebuje Česká republika na vyplacení dotací. I když 78 procent Programu rozvoje venkova (PRV) spolufinancuje Evropská unie, podmínkou k využití této částky je předfinancování programu. "Pokud by nebylo využito dofinancování PRV, nebylo by plně zabezpečeno financování tohoto programu, jehož důsledkem by bylo, kromě rizika soudních procesů z neplnění závazků státu, též snížení příjmů České republiky o výdaje ve výši asi 3,4 miliardy korun refundované ze strany Evropské unie, které jsou podmíněny právě vynaložením národních prostředků," vysvětluje důvodová zpráva materiálu.

Dalších 630 milionů korun zamíří po návrhu příslušného výboru na národní podpory zemědělství. Peníze by měly putovat na zlepšení stavu chovu prasat a výroby vepřového. Tu samou sumu si poslanci přejí pro Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Na podporu lesního hospodářství na zabezpečení vápnění lesů v letech 2012 a 2013 chtějí poslanci 140 milionů korun, na výstavbu čističky 100 milionů korun a na národní doplňkové platy k přímým podporám (top-up) 400 milionů korun a na podporu pozemkových úprav zaměřených na protipovodňovou prevenci 200 milionů korun.

S novelou má problém ministerstvo financí, které nesouhlasí s vyplácením top-up, financování hnojení a vápnění v imisních oblastech chce řešit spíše než prostřednictvím Pozemkového fondu přes peníze z Lesů ČR.

Ministerstvo zemědělství navrhovalo, aby se zákon přijal již v prvním čtení, sněmovna však nakonec tento postup nevyužila.

Katerina Surmanová, Filip Nachtmann, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688