TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.11.2012 12:16:34

PROFIL - Karel Schwarzenberg: kníže, který dobyl českou politiku

PRAHA (MEDIAFAX) - Karel Schwarzenberg - plným jménem Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena von Schwarzenberg - je poslanec a ministr zahraničí, byl kancléřem prezidenta Václava Havla, senátorem, a jak sám udával do kolonky povolání: lesník a hostinský. Od roku 2009 je šéfem TOP 09.

Byl nejstarším potomkem šestého knížete Schwarzenberga (19111986) a jeho manželky Antonie, princezny z Fürstenbergu. Plným titulem kníže ze Schwarzenbergu, vévoda krumlovský, hrabě ze Sulzu a lantkrabě kleggavský.

Narodil se v Praze Bubenči 10. prosince 1937. Dětství prožil v Praze, na Orlíku a v Čimelicích. Po komunistickém puči v roce 1948 opustil spolu s rodiči republiku. Odmaturoval ve Vídni a pokračoval studiem práv nejdříve ve Vídni, posléze ve Štýrském Hradci a studiem lesnictví v Mnichově. V roce 1962 byl adoptovaný členem starší, hlubocko-krumlovské větve Schwarzenbergů, Jindřichem. Tento akt značně ovlivnil jeho další život. V roce 1965, když jeho adoptivní otec zemřel, musel opustit studia a začít spravovat rodinný majetek v Rakousku a Bavorsku. Proto také jako své povolání často udává lesník/hostinský. Roku 1979 Karel získal dědictví po adoptivním strýci Josefovi a stal se tak hlavním představitelem rodu Schwarzenbergů.

Ačkoliv od mládí žil mimo Československo, snažil se pomoci návratu demokracie do své vlasti. Po potlačení Pražského jara podporoval československý disent. Od těch dob se datovalo také jeho přátelství s exprezidentem Václavem Havlem. Na rodinném zámku v bavorském Scheinfeldu založil Československé dokumentační centrum, jakýsi archiv tehdy zapovězené literatury. Dnes je sbírka součástí Národního muzea a je uložena v Praze.

Po listopadu 1989 se vrátil zpět do vlasti a vzápětí ho Václav Havel jmenoval svým kancléřem. Z funkce odešel po Havlově abdikaci v roce 1992. V listopadu 2004 byl ve svém volebním okrsku Praze 6 zvolen senátorem (na období šest let, nominován US-DEU). Až do jejího zániku byl členem ODA, poté byl politicky nezávislý. V domácích kauzách se stranil veřejných konfliktů.

Jeho ústředním zájmem se stala lidská práva. V roce 1984 byl zvolený předsedou Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva, kterým byl do roku 1990. V roce 1989 byl společně s Lechem Wałęsou vyznamenán Cenou lidských práv Rady Evropy. Stal se také členem představenstva Fóra 2000, založeného Václavem Havlem, japonským filantropem Yohei Sasakawy a nositelem Nobelovy ceny Elieho Wiesela. V evropských kruzích, kde často přednášel, hájil zájmy nových zemí Evropy, a také především Česka.

Ministrem zahraničí ČR byl jmenován 9. ledna 2007. Jeho nominaci tehdy velmi ostře zkritizoval prezident Václav Klaus. Tvrdil, že tak významný post nemá podle něj zastávat člověk, který většinu života prožil v Rakousku. Navíc by prý nezastával ve vzájemných vztazích jednoznačně české pozice. Za tato slova se krátce před prezidentskou volbou v únoru 2008 Schwarzenbergovi veřejně omluvil.

V červnu 2009 se Schwarzenberg stal předsedou přípravného výboru nově vzniklé politické strany TOP 09. Na ustavujícím listopadovém sněmu téhož roku byl zvolený předsedou TOP 09 ziskem 99,4 procenta hlasů, kdy byl jediným, který neodevzdal svůj hlas.

Při volbách do sněmovny v roce 2010 získala TOP 09 pod jeho vedením 16,7 procenta a stala se třetí nejúspěšnější stranou. V dolní parlamentní komoře obsadila 41 křesel. Schwarzenberg byl lídrem strany v Praze, kde získal také největší počet preferenčních hlasů ze všech kandidátů. Následně TOP 09 vstoupila do koaliční vlády Petra Nečase společně s ODS a Věcmi veřejnými. Karel Schwarzenberg se tak opětovně stal členem vlády na postu ministra zahraničních věcí a nově také jejím prvním místopředsedou.

V září 2011 se s podporou své strany TOP 09 rozhodl kandidovat na prezidenta České republiky. Letos v létě uveřejnil stanovisko, že pokud neuspěje, tak v politice do roku 2014 skončí.

Karel Schwarzenberg se oženil v roce 1967 s Terezou, potomkem hraběcího rodu von Hardegg. Jejich manželství skončilo rozvodem v roce 1988, ale opět se s ní oženil v roce 2008. Spolu mají tři děti. Jan Nepomuk (* 1967), Anna Karolína (* 1968, provd. "Morgan") a Karel Filip (* 1979, adopt. "Prinzhorn").

Jitka Zadražilová, zadrazilova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přečtěte si také:

12.11.2023Zemřel Karel Schwarzenberg Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
17.10.2021Pizza - kulatá placka, která dobyla svět Jiřina Horáková (Bydlet.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688