Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Pojištění  |  06.11.2012 14:03:05

Češi rádi riskují, pojištěno je ale jen 61 % z nich

Více než třetina Čechů provozuje alespoň občas rizikové aktivity. Nejčastěji se jedná o rychlou jízdu autem, cyklistiku a cestování do rizikových zemí. Životní pojistkou seale jistí jen 61 % populace, výrazně méně ovšem v nejrizikovější skupině mladých mezi 18 – 25 lety. Ve svém aktuálním průzkumu to zjistila pojišťovna MetLife.

Ve věkové kategorii 18 – 25 let provozuje občas rizikové aktivity 51% lidí, především mužů. Nejsou přitom větší rozdíly mezi Prahou, zbytkem Čech a Moravou. „V průzkumu se ukázalo, jak rozšířená je
u Čechů rychlá jízda v autě. Alespoň občas ji provozuje 49 procent respondentů
,“ říká k výsledkům Ivana Blahová, ProductDevelopmentDirectorpojišťovny MetLife. „Stejně tak je z výsledků zjevné, že jsme opravdu národem cyklistů. Na kolo vyráží plných 32procent z nás.“ Mezi dalšími rizikovými aktivitami se objevuje cestování do rizikových zemí, extrémní lyžování a rychlá jízda na motorce.

Přes 80 % pojištěných Čechů si myslí, že životní pojištění je součástí života každého z nás. „Nejčastějším důvodem pro uzavření životního pojištění je pro 38 procent respondentů zajištění rodiny
a blízkých.Ale celých 34 procent pojistitelů považuje životní pojištění zkrátka za samozřejmost,“
vysvětlujeIvana Blahová. Dalšími důvody pro uzavření životního pojištění jsou pro 26 % respondentůstrach z nenadálé situace, nebo pro 19 % možnost výhodného spoření. Naopak pro více než čtvrtinu respondentů jsoufinanční důvody příčinou, proč pojistku dosud neuzavřeli. Pro celých 22 %dotazovaných je to z pocitu, že pojištění nepotřebují. Svou roli hraje ale i věk a lokalita.V nejrizikovější kategorii mezi 18 – 25 lety nemá životní pojištění 52% dotázaných. Rozdíl panuje také mezi Prahou a Moravou. V metropoli je pojištěna jen polovina lidí, zatímco na Moravě plných 65%.

Hranicí, kterou v Čechách do životního pojištění klienti ročně investují, je částka 8000 korun ročně. Dá se říct, že téměř přesně polovina klientů je pod ní a polovina nad touto hranicí,“dodáváIvana Blahová. K uzavření své smlouvy využívají respondenti nejčastěji služby nezávislého poradcea to ve 40 %.
O něco méně, 35% dotazovaných, pak konzultuje svou smlouvu s obchodním zástupcem pojišťovny. Nejčastěji se to týká lidí mezi 26 – 35 lety. Více než třetinapojištěných ale má jen matnou představu
o detailních podmínkách své smlouvy.“I přesto, že Češi mají sklony k riziku a uvědomují si důležitost životní pojistky, nevěnují bohužel příliš pozornosti jejím smluvním podmínkám. Tím pádem nad ní ztrácejípocitově kontrolu,“ shrnuje výsledky výzkumu Ivana Blahová a doporučuje lidem, aby se svým pojištěním aktivněji pracovali a zajímali se o jeho parametry.

Výzkum realizovala agentura NMS ve druhém kvartálu 2012. Jednalo se o kvantitativní výzkum on-line, na reprezentativním vzorku 1000 respondentů, populace České republiky ve věku 18 – 65 let.

Za METLIFE

Jitka Jechová
account manager
PR.Konektor



 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688