TNBiz (TN.cz)
Daně a účetnictví  |  06.11.2012 13:31:06

Věci veřejné nechají vládu padnout, když se zvýší DPH

PRAHA (MEDIAFAX) - Věci veřejné předstoupili v úterý před novináře v plném počtu svého poslaneckého klubu a ústy svého předsedy Radka Johna potvrdili, že si schválili vázané hlasování. Pokud bude v daňovém balíčku zachována sazba DPH na 14 a 20 procentech, jsou ochotni zvednout ruku, jinak ne.

"Schválně jsme tu všichni poslanci klubu VV. Chceme demonstrovat, že s námi nikdo nejedná a my s nikým nejednáme. Jsme proti zvýšení sazby DPH, i ve variantě 15 a 20 procent. Nechceme připustit další zdražování, už teď se lidem vyplácí jezdit do Německa na nákupy. Nepodpoříme balíček tak, jak byl předložen. Pokud projde náš pozměňovací návrh na zachování hodnoty DPH, pak to podpořit můžeme. Vláda ztratila svoji legitimitu, ale přijde nám lepší zastavit její šílenou ekonomickou politiku než ji svrhnout," shrnul John stanovisko klubu.

Rozhodně popřel, že kdokoli z VV bude odcházet během hlasování o balíčku ze sněmovny, aby snížil kvorum a nepřímo tak vládu podpořil. Jeho straně, jak řekl, nejde o podporu vlády, ale o zachování současných sazeb DPH.

"Nebudeme odcházet ze sálu, to rozhodně popírám, ani já a Klasnová neodstoupíme, abychom uvolnili místo LIDEM. Nedarujeme této vládě nic," dodal.

Ke stanovisku Johna se souhlasně přidal i poslanec Michal Babák. "Nás jedenáct se bude chovat k balíčku jednotně. Někteří z nás zažívají krušné chvíle tlaku od koaličních partnerů, ale věříme, že odoláme," zmínil.

John doplnil, jak bude vypadat postup VV, až začne hlasování. "Když projde návrh, že sazby DPH zůstanou zachovány, pak si vezmeme pauzu, zhodnotíme, jestli se nám zdařilo prosadit i další věci, protože tam je asi dvaadvacet pozměňovacích návrhů. Důležité je pro nás i to, aby nejbohatší nebyli vyškrtnuti a snížení daně na naftu, ale priorita je zachování sazeb DPH," vysvětlil.

Dodal ještě, že pokud balíček projde bez zvednutí DPH v podobě 15 a 21 procent, měl by premiér podat demisi. "Pokud premiér drží slovo, pak bude-li prosazeno nezvýšení DPH, není to ten balíček, co s ním Nečas hlasování o důvěře spojil, pak by měl podat demisi," uvedl svůj názor.

Klub VV má v tuto chvíli dvanáct členů, ale ten dvanáctý, bývalý ministr školství Josef Dobeš, chvíli před tiskovým vystoupením VV oznámil, že vládu premiéra Nečase podpoří, protože pokud si má vybrat mezi ním a pučem Petra Tluchoře, zvolí vždycky Nečase. Je tak pravděpodobné, že bude z klubu vyloučen.

Daňovým balíčkem se bude sněmovna zabývat ve středu, kdy až do rána plánuje ODS stranická i koaliční jednání, aby dosáhla shody na jeho podobě.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Út 14:40  Specialista/ka v oblasti účetnictví podnikatelů MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688