TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  06.11.2012 13:38:37

Statistika: Počet nákupů a prodejů firem v ČR vzrostl v prvním pololetí o 28 procent

PRAHA (MEDIAFAX) - Během prvních šesti měsíců letošního roku vzrostl v České republice počet nákupů a prodejů firem o 28 procent. V regionu střední a jihovýchodní Evropy počet transakcí naopak o 11 procent klesl, prostřednictvím svého šetření informovala v úterý Ernst & Young.

"Regionální statistiky hovoří v náš prospěch. Je ovšem třeba dívat se i na strukturu nabídky a poptávky na trhu akvizičních příležitostí. Zde se ve sledovaném období podařilo sjednat více transakcí a v naprosté většině se jednalo o rozumné spojení firem. Bez ohledu na negativistické nálady evropského kapitálového trhu řada prodávajících akceptovala nabídky investorů s realistickým náhledem, že na konsolidaci trhu v jednotlivých odvětvích je výhodné se podílet, i když ty nejlepší obchody se už mnohdy realizovaly v minulosti," říká Petra Wendelová, partnerka společnosti Ernst & Young pro fúze a akvizice.

Většina transakcí na českém trhu se uskutečnila mezi českými subjekty, jejichž podíl dosáhl téměř 68 procent (proti 62 procentům v prvním pololetí 2011). Ze zahraničí přicházely investice hlavně ze Spojených států a z Německa. Nejvýznamnější transakcí uskutečněnou českými investory v zahraničí byla akvizice bulharských aktivit energetické skupiny E.ON českou skupinou Energo-Pro (hodnota transakce cca 3,5 miliardy korun).

Největší zájem zahraničních investorů byl ze strany USA. Američtí investoři u nás zrealizovali celkem šest transakcí, mezi ty nejdůležitější patří společnost Molson Coors a její akvizice skupiny Starbev, jejíž součástí jsou Pivovary Staropramen, a společnost Anheuser-Busch a její akvizice Budějovického Měšťanského Pivovaru, jejímž cílem bylo získání obchodní známky Budweiser Bier.

Nejzajímavějším odvětvím, kde se podařilo obchody dokončit, byly pro investory služby, kam mířilo 17 transakcí (25 procent), stříbrnou příčku získal zpracovatelský průmyslem s 11 transakcemi.

Odvětvími, která zaznamenala největší růst zájmu, byly především potravinářský průmysl (pět transakcí), energetika (šest transakcí), reality (šest transakcí) a velkoobchod a maloobchod (osm transakcí). "Naopak největší propad zaznamenaly informační technologie a to především z důvodu utlumení transakcí uzavíraných ze strany rizikového kapitálu a silného českého IT hráče, společnosti KIT digital," vysvětluje Petra Wendelová.

Vzhledem k nepříliš optimistickým předpovědím ekonomického vývoje eurozóny řada analytiků předpovídá stagnaci či pokles na trhu fúzí a akvizic. Více než kdykoli dříve v současné době platí, že trh ovlivňují kupující, nikoli prodávající.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688