TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  06.11.2012 13:43:07

Rebelové se jednání poslaneckého klubu ODS nezúčastnili

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanecký klub občanských demokratů skončil v úterý dopoledne již půl hodinu poté, co začal. Skupinka pěti rebelů, s nimiž chce strana najít shodu nad podobou daňového balíčku, se totiž na jednání nedostavila, potvrdil předseda klubu Zbyněk Stanjura.

"Jednání klubu bude pokračovat dnes a zítra ráno před zasedáním sněmovny. Ujišťuji vás, že stanovisko klubu bude jasné nejpozději zítra ráno v devět," uvedl Stanjura. Dodal, že jednání ve straně i mezi koaličními partnery se budou odehrávat v průběhu úterního zasedání sněmovny, na úrovni vlády ve formátu K6 nebo K9. "To si musí určit pan předseda Nečas," dodal.

Stanjura popřel, že by ho absence rebelů zaskočila, přestože před jednáním klubu uvedl, že cílem zasedání je dojít ke shodě na podobě konsolidačního balíčku. "To je standardní, každý se může z jednání omluvit, to se běžně stává," řekl a nechtěl se k otázce více vyjadřovat.

Podoba daňového balíčku tedy zatím stále není jasná, ani to, jak se nakonec rebelantská pětka rozhodne hlasovat. Situace není jasnější ani po víkendovém kongresu ODS, který v čele strany potvrdil Petra Nečase, ten získal dvakrát tolik hlasů, co jeho vyzyvatel Ivan Fuksa, další z rebelujících poslanců. Kongres rebely vyzval, aby přestali ohrožovat vládu a přijali demokratický princip, na jehož základě rozhoduje vůle většiny.

Poslanec Radim Fiala, který minulý týden řady občanských demokratů opustil a býval jedním z rebelů, a Marek Šnajdr už naznačili, že jejich odbojný postoj, je zviklaný. Fiala připustil, že by mohl během hlasování odejít z jednací síně, aby se snížilo kvorum. Stále sice trvá na tom, že sazba DPH se nemá zvyšovat, ale nepřeje si pád vlády. Šnajdr zase zmínil, že musí velmi pečlivě uvážit, jak se rozhodne, protože si uvědomuje většinové stanovisko kongresu.

Hlavního hrdinu sporu, tedy daňový balíček, bude mít sněmovna na stole ve středu. Kabinet Petra Nečase s ním spojil hlasování o důvěře vládě. Protože reálně hrozí, že daňový balíček neprojde, požádal již předminulý týden ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) sněmovnu, aby vládě vrátila návrh státního rozpočtu. V pondělí vláda jednala o jeho novém návrhu, kde plánuje snížit obě položkové strany o 41 miliard. Šetřit chce na vědě, výzkumu, školství a dopravě. K jednání se vláda vrátí zase ve středu.


Kateřina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688