eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  06.11.2012 09:24:19

Stručné shrnutí US trhů dne 5.11.12 – předvolební posila

Úvodní seance obchodního týdne, ve kterém se dnes rozhodne buď o novém prezidentovi USA nebo bude znovuzvolen stávající, začala poněkud opatrně a nerozhodně ve smíšeném stylu. Bylo a je to zřejmě způsobeno velmi těsným rozdílem volebních průzkumů a preferencí mezi oběma rivaly Obamou a Romneym. Dle aktuálních informací je tento poměr v rámci všech volebních průzkumů v poměru 48,8 : 48,1 ve prospěch Obamy.

V druhé fázi tradingu se nicméně trhy dokázaly vzpamatovat a s nákupními příkazy vyhnaly nakonec indexy do plusových teritorií. Je ovšem nutno podotknout, že index Nasdaq Composite nedokázal překročit nazpět určitou psychologickou (technickou) hranici 3 tis. bodů.

K hlavním (ale i jediným) makrodatům patřil říjnový index ISM ve službách s výsledkem 54,2 bodů oproti očekávání 55,0 bodů (předchozí údaj 55,1 bodů).

Tentokrát k těm silnějším sektorům patřily technologie, které předčily výkonnost širšího trhu. Především se dařilo společnosti Apple (+1,4%) v návaznosti na informace o prodejích iPad 4 a iPad mini, které za první tři dny dosáhly 3 mil. kusů. Také vyšla zpráva, že firma zvažuje přestat používat procesory od Intelu. K dalším lepším odvětvím náležely materiály a průmyslové tituly. K těm slabším ale patřily utility a finance, když SPDR Financial Select Sector ETF (XLF) skončil ztrátou -0,2%. Ovšem právě ve finančním sektoru byl oznámen akviziční deal mezi KBW a Stifel Nicolaus. DJ Transportation Average mírně předčil širší trh a přidal 0,3%. V automobilovém průmyslu vykázaly celkem solidní HV firmy Tesla Motors a Toyota Motor s náležitým kursovým dopadem.

K dalším nejistotám na trhu patří rovněž středeční hlasování řeckého Parlamentu o dalších úsporných opatřeních úzce souvisejících s realizací následné tranže finanční pomoci.

Hlavní US akciové indexy se tak dopracovaly před úterním dnem „D“ pro některého ze dvou prezidentských kandidátů k těmto stavům: DJIA 13112,44 bodů (+0,15%), Nasdaq Composite 2999,66 bodů (+0,59%) a SP 500 1417,26 bodů (+0,22%). Index volatility VIX na CBOE skončil na hodnotě 18,42 USD, tj. +0,83 USD, resp. +4,72%.

Na komoditních trzích se ropa nachází na kursu 85,51 USD za barel a zlato je na ceně 1685,10 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,2779.

Podle ekonomického kalendáře je dnes program makrodat prázdný, k těm doplňkovým údajům budou patřit ICSC/Goldman Sachs Store Sales a Redbook. US Treasury bude realizovat aukci 3 letých vládních instrumentů v objemu 32 mld. USD.

Asijské obchodování se odehrává ve spíše mírně negativním stylu a Nikkei Average skončil -0,36%, HangSeng je -0,28% a Shanghai Composite zavřel -0,38%.

Indikace US futures vyjadřují opatrnost s nerozhodností dohromady před volbou prezidenta na období 4 let a DJIA je +1,0 bod, Nasdaq 100 +0,20 bodů a SP 500 -0,20 bodů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688