Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  05.11.2012 14:34:19

ING Penzijní fond se nebude účastnit druhého pilíře penzijní reformy

Po důkladné analýze se ING Penzijní fond (ING PF) rozhodl, že se nezapojí do druhého pilíře reformovaného penzijního systému. Důvodem rozhodnutí je to, že se nepodařilo získat pro tuto zásadní změnu širší společenský a politický konsensus, který v případě reformy takového rozsahu je nutností. Politická nejistota spolu se zhoršující se perspektivou veřejných financí významně zvýšila rizikovost této investice jak pro ING jako investora, tak pro její klienty.

„Pokud bychom se zapojili do druhého pilíře, vystavili bychom se příliš velkému riziku v podobě ztráty důvěry klientů, poškození investice akcionáře a dobrého jména ING, a takové riziko nejsme schopni ani ochotni podstoupit,“ uvedl k rozhodnutí Jiří Rusnok, předseda představenstva ING PF.

ING Penzijní fond je významným hráčem na českém trhu a chce jím zůstat i nadále, proto transformované doplňkové penzijní spoření (nástupce penzijního připojištění, tzv. 3. pilíř) svým klientům nabízet bude. Již 17. září získal ING PF od České národní banky potřebnou licenci pro provozování penzijní společnosti a penzijního připojištění v rámci transformovaného penzijního fondu. Třetí pilíř není na rozdíl od navrhovaného 2. pilíře předmětem politického boje a všechny relevantní politické síly deklarují zájem o jeho podporu i do budoucna. ING PF tak může zajistit svým klientům perspektivní a stabilní prostředí pro jejich dlouhodobé úspory na stáří.

ING PF působí na trhu penzijního připojištění již od roku 1995, spravuje prostředky zhruba 390 000 klientů a za rok 2011 jim připsal nadprůměrné zhodnocení vkladů ve výši 2,14 %. To ho zařadilo mezi tři nejlepší fondy na trhu. Od roku 1995 zhodnotil ING PF finanční prostředky téměř milionu klientů v průměru 5,21 % p. a., a je tak historicky druhým nejúspěšnějším penzijním fondem.

 

Lucie Neubergová
Senior Account Manager
Native PR, s. r. o.


Doplnění redakce, vyjádření Tomáše Matouška generálního ředitele Penzijního fondu České pojišťovny:
Ustoupení ING z 2. pilíře je dle mého názoru zveličováno, jako by šlo o nějaký zásadní problém, jako by to byl nějaký významný signál. To samozřejmě tak není. Jedná se o interní rozhodnutí ING, které třeba souvisí s tím, že tato firma je v ČR velmi malá.

My máme jasno, že do 2. pilíře půjdeme. Je to významná a nutná změna, která přináší klientům další možnost (kromě 3. pilíře) snížení nežádoucí míry závislosti na státu. Je to i v zájmu státu, tedy budoucích daňových poplatníků, našich dětí, aby stát sám snížil tuto závislost občanů.

Politická situace je komplikovaná a šarvátky politiků odvádí pozornost od podstaty věci, ekonomické nutnosti snížení závislosti občanů na státní penzi. Myslím, že až reforma začne, bude čas vše občanům vysvětlit a vrátit se k jádru věci, a 2. pilíř bude úspěšný a pro občany přínosný.“









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688