Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  05.11.2012 11:50:45

EOS: Čeští exportéři by se měli mít na pozoru, platební mérálka německých firem se zhorší

Z průzkumu mezinárodní inkasní agentury EOS KSI vyplývá, že zhoršení platební morálky postihlo i nejvýznamnější české exportní destinace. Třetina českých exportérů by si měla dát pozor na platby od německých firem – 27 % jejich plateb přichází pozdě. S pozdní platbou je třeba počítat také u 34 % faktur v Polsku a 30 % faktur na Slovensku. Díky tomu v České republice vzrostl zájem o vymáhání pohledávek ze zahraničí o více než třetinu.

Přestože téměř třetina dodaného zboží a služeb je německými firmami zaplacena se zpožděním, má NěmeckoEvropě nejlepší platební morálku hned po Rusku. Na samý chvost žebříčku se propadla Velká Británie, kde je pozdě splacena téměř polovina všech pohledávek. Vyplývá to ze studie mezinárodní inkasní agentury EOS KSI, která byla provedena v deseti evropských zemích.

Za situaci v Británii může i průměrná 32denní lhůta určená ke splacení, která patří k těm kratším v Evropě. Ze studie současně vyplývá, že přes špatnou platební morálku britské firmy převážně faktury zaplatí. Nedobytné pohledávky činí v Británii pouze 2 %, na rozdíl například od rumunských zákazníků, kde tvoří nevymahatelné pohledávky celých 9 %.

Krizí postižené Španělsko patří k průměru, nicméně tamní podniky povolují dlouhou dobu splatnosti, v průměru 72 dní. Zadlužené Řecko patří s 31 % zpožděných plateb a 90denní průměrnou splatností k zemím s horší platební morálkou.

„V souvislosti s celkovou ekonomickou situací a změnami platební morálky v Evropě jsme zaznamenali v posledním roce více než 30% nárůst zájmu českých společností o vymáhání pohledávek ze zahraničí,“ říká Vladimír Vachel, jednatel EOS KSI Česká republika. Není se čemu divit. Například do Německa míří podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu 32 % českého exportu. „Tuzemským firmám může zhoršení platební morálky přinést značné komplikace. Při obchodování se zahraničím  je proto důležité být obezřetný a předejít případným problémům například včasným prověřením odběratele, kvalitním smluvním zajištěním, nebo nastavením efektivního systému inkasa s mezinárodním dosahem,“ radí Vladimír Vachel.

 

Země

Pozdě zaplacené pohledávky

Nedobytné

pohledávky

Průměrná splatnost pohledávek

 

Velká Británie

50 %

2 %

32 dní

Polsko

34 %

3 %

32 dní

Belgie

31 %

3 %

40 dní

Řecko

31 %

6 %

90 dní

Bulharsko

31 %

8 %

33 dní

Španělsko

30 %

5 %

72 dní

Slovensko

30 %

5 %

29 dní

Rumunsko

27 %

9 %

43 dní

Německo

27 %

2 %

21 dní

Rusko

16 %

4 %

25 dní

 

*

O průzkumu

Společnost EOS KSI realizovala průzkum mezi 2 200 firmami v Německu, Velké Británii, Belgii, Rusku, Polsku, Španělsku, Rumunsku, Řecku, Bulharsku a na Slovensku. Firmy byly dotazovány na všechny aspekty spojené s platebními transakcemi a obecně na ekonomické trendy v dané zemi. Detailní výsledky průzkumu jsou k dispozici na www.eos-ksi.cz.

 

EOS KSI Česká republika, s.r.o., je součástí nadnárodní sítě 49 společností v téměř 30 zemích, které se specializují na finanční služby a všechny aspekty vymáhání pohledávek. Skupina EOS byla založena v roce 1974. EOS je spolehlivý partner, známý nejvyšší úrovní služeb. Své finance společnosti do péče svěřují významné banky, pojišťovny, leasingové společnosti a poskytovatelé spotřebitelských úvěrů, ale také společnosti z oblasti telekomunikací, velkoobchodu a maloobchodu. Centrála skupiny se nachází v Hamburku (Německo). Kromě Německa je skupina EOS zastoupena v Albánii, Belgii, Bosně a Hercegovině, Brazílii, Bulharsku, Číně, České republice, Francii, Chorvatsku, Kanadě, Maďarsku, Makedonii, Nizozemí, Polsku, Rakousku, Rumunsku, Rusku, Řecku, Slovensku, Slovinsku, Spojených státech, Srbsku, Španělsku, Švýcarsku, Ukrajině a ve Velké Británii.


Jitka Dvořáková
AMI Communications, spol. s r. o.:

Vladimír Vachel
EOS KSI Česká republika, s.r.o.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688