Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  05.11.2012 11:41:57

Facebook: Ustojí jeho akcie tlak v nejbližších dnech?

Facebook v rámci svého systému odměňování rozdělil interním pracovníkům, např. dlouholetým zaměstnancům, miliony akcií. Tyto „vázané“ akcie nebylo možné do určitého data prodat. Jedním z těchto dat bylo pondělí 29. října, kdy bylo „uvolněno“ 235 milionů akcií.

K prodeji těchto akcií samozřejmě kvůli superbouři Sandy nedošlo ani v pondělí, ani v úterý. Newyorská burza se ale znovu otevřela ve středu a objem obchodů u Facebooku (NASDAQ: FB) mi napověděl, že se výše zmiňované akcie dostaly na trh. Průměrný denní objem je totiž 50 milionů akcií, ale ve středu jsme zaznamenali 100 milionů, což je dvojnásobek, z čehož vyplývá, že někteří vlastníci akcií FB si vybírají hotovost.

Co se dá zjistit z objemu obchodů

Vzhledem k celkovému objemu 100 milionů kusů a zaběhnuté praxi při prodeji velkých „balíků“ akcií bych očekával, že bylo na trhu vypořádáno maximálně 25 až 30 milionů nově uvolněných akcií. Stále nám tu tedy zbývá něco přes 200 milionů nově uvolněných akcií. Za předpokladu, že všechny nedávno uvolněné akcie míří na trh, může těchto zbývajících 200 milionů akcií v nadcházejících dnech i nadále vyvíjet určitý tlak na pokles ceny akcií. Nevíme, zda tomu tak skutečně je, ale naznačuje to potenciální tlak na tento akciový titul.

Další akcie budou následovat!

Uvědomme si, že až současný tlak opadne, budou investoři pravděpodobně vyhlížet 14. listopad, což je už zanedlouho. V tento den bude uvolněno dalších 777 milionů akcií. Je tu tudíž velká pravděpodobnost, že se cena akcií bude krátkodobě pohybovat na nižších úrovních, jelikož investoři mají před sebou celou hromadu akcií, které jsou nově k dispozici.

Riziko

Existuje riziko, že se na trh reálně dostane pouze zlomek uvolněných akcií. V takovém případě by bylo pravděpodobně nepodložené očekávat u Facebooku výrazný pokles ceny. Hospodářské výsledky Facebooku za 3. čtvrtletí byly lepší, než se očekávalo, a jeho akcie posílily o 20 % Riziko, které představují uvolněné akcie, je hlavním důvodem, proč jsme na takto nízkých cenových úrovních.

Celkově ale očekávám v nejbližší době silný protivítr, který by se v nadcházejících dnech mohl projevit dalším poklesem cen akcií.

 

Peter Bo Kiaer, akciový analytik, Saxo Bank

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688