TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.11.2012 10:12:28

Karolína Peake se podle očekávání stala předsedkyní liberálních demokratů

PRAHA (MEDIAFAX) - Nová strana liberálních demokratů (LIDEM) si v sobotu na svém ustavujícím sněmu zvolila vicepremiérku Karolínu Peake za svoji předsedkyni. Pro zakladatelku strany hlasovalo 68 ze 70 delegátů, dva lístky byly neplatné, nikoho jiného na post předsedy straníci nenavrhli.

Po předsedkyni budou delegáti volit nejspíš tři místopředsedy a 1. místopředsedu. O jejich počtu ještě budou muset rozhodnout.

Na post první místopředsedkyně nominovala Peake poslankyni Dagmar Navrátilovou, do křesel stranických místopředsedů pak poslance Viktora Paggia, ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského a ředitele středního odborného učiliště v Karlových Varech Jiřího Neumanna.

Místopředsedkyně vlády by si přála obsadit všechny tyto stranické posty, protože se podle ní již brzy může připravovat volební kampaň. Narážela tím na nejistý osud konsolidačního balíčku, který by měli v tomto týdnu ve třetím čtení projednávat zákonodárci v Poslanecké sněmovně a se kterým je spojená důvěra vládě. Ve svém projevu vicepremiérka vůbec nezmínila ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM), proti kterému se vymezila již v létě při kolapsu centrálního registru vozidel.

Podle Peake by měla být strana zlatým řezem politické scény. "Třetinu délky od pravice a dvě třetiny od levice," řekla ve svém nominačním projevu. Zlatý řez (latinsky sectio aurea) je poměr dvou úseček, který například mají vzdálenosti vrcholů v pentagramu. Má hodnotu přibližně 1,62 a často se vyskytuje v přírodě. V umění a fotografii je pokládán za ideální proporci mezi různými délkami.

Nová předsedkyně liberálních demokratů si myslí, že stát by měl mít úsporný byrokratický aparát a jasný a vymahatelný právní systém.

Podle vicepremiérky se ve volbách poslední dobou uplatňují kandidáti, kteří nejsou z politických stran. To je však podle ženy, která se na české politické scéně pohybuje již osm let, povrchní měřítko. "Kdo je nezávislý na politické straně, může být závislý na svém mecenášovi nebo na penězích získaných z korupce," řekla při projevu Peake, podle které je důkazem čistoty její strany transparentní účet.

Uskupení tvoří kromě vicepremiérky Peake někteří poslanci a ministři, kteří se do vysoké politiky dostali za stranu Věci veřejné. Po neshodách ale svou mateřskou stranu opustili a založili si vlastní politickou platformu, kterou na konci května ministerstvo vnitra zaregistrovalo jako novou politickou stranu. Strana se podle Peake považuje za nástupce VV ve vládě, ty totiž odešly do opozice. LIDEM respektuje původní koaliční smlouvu, kterou Věci veřejné podepsaly se silnějšími vládními partnery ODS a TOP 09.

Uskupení se zatím nepodařilo získat dostatek poslanců, aby mohlo mít ve sněmovně vlastní sněmovní klub.

Strana v září podala oficiální přihlášku do Evropské federace liberálních, demokratických a reformních stran (ELDR). Na začátku listopadu se zástupci LIDEM zúčastní sněmu ELDR v irském Dublinu.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688