Interiérové dveře – tipy na jejich opravu

Interiérové dveře jsou zpravidla jedním z nejvíce namáhaných prvků našich domovů. Stačí navíc jen malá nešikovnost a můžeme je výrazně poškodit. Přesto nemusí být vše ztraceno. Ještě než vyrazíte kupovat dveře nové, zkuste ty poškozené opravit. Poradíme vám, jak na to

Rozsah poškození
V první řadě je potřeba si ujasnit, o jaké poškození jde a především, v jakém rozsahu. Určitě je jednodušší renovovat staré dveře novým nátěrem než řešit dveře promáčklé, v nejhorším případě proražené skrz. „Pokud se rozhodnete natřít staré dveře, zkontrolujte nejprve zda nejsou na povrchu poškozené a nátěr popraskaný. Pokud ne, můžete je pouze přetřít novou vrstvu barvy. V opačném případě je nutné starý nátěr odstranit a nanést zcela nový. Pro odstranění lze využít hned několik nástrojů od brusného papíru či chemického odstraňovače až po horkovzdušnou pistoli, v případě odolného nátěru se vyplatí je všechny zkombinovat,“ říká Radim Grygárek ze společnosti Porta Doors.

Jak natírat
Ještě před nanesením základního nátěru byste měli dveře ošetřit fungicidním nebo impregnačním přípravkem. To se týká především venkovních a koupelnových dveří, které jsou častěji vystavené vyšší vlhkosti. Ohrožené jsou přitom nejvíce spodní okraje dveřních rámů a prahy. Poté již můžete nanést základní krycí nátěr. Pokud máte dveře se skleněnou výplní, nezapomeňte ještě předtím její okraje oblepit ochrannou páskou. Předejdete tak pozdějšímu zdlouhavému odstraňování zaschlé barvy ze skla. „Barvu nanášejte pokud možno rovnoměrně po celém povrchu dveřního křídla a zároveň dostatečně rychle tak, aby okraje jedné natřené části neusychaly dříve, než se spojí s další částí. Jednotlivé pruhy nátěru tak nebudou na první pohled viditelné,“ radí Grygárek. Po zaschnutí základního nátěru odstraňte případné nerovnosti jemným smirkovým papírem. Teprve poté naneste druhou vrstvy barvy. Tento postup opakujte i s druhou stranou křídla. Nikdy nenasazujte dveře do zárubní dříve, než barva opravdu zaschne. Jinak totiž hrozí, že se vám přilepí.

Rozsáhlejší opravy
Mnohem těžší než renovovat staré dveře je opravit ty, které jsou promáčklé nebo dokonce proražené skrz. I zde ale máte několik možností. Promáčknutí je možné vyrovnat tmelem, což s sebou bohužel nese i následné zbroušení a natírání celých dveří. U vážnějších poškození je však potřeba dotčené místo vyříznout a vlepit místo něj stejně velký kus dřeva. Opět pak na řadu přichází tmelení, broušení a natírání. V případě opravdu velkého poškození je mnohdy jediným řešením nahradit dřevěnou „záplatu“ skleněnou výplní. Ne všude se ovšem prosklené dveře hodí, například u vstupu do koupelny.

Kdy se oprava nevyplatí
Zdaleka nejtěžší je ale taková oprava u levnějších dveří s povrchem z folie, jejichž renovace svépomocí je časově náročná a u specializované firmy může vyjít až na zhruba čtyři tisíce korun. V takovém případě se vám už jednoznačně vyplatí koupit dveře nové. „Velcí výrobci zpravidla nemění modelové řady příliš často. Většinou přidávají řady nové a ty staré nabízejí dál i několik let. Máte u nich proto větší šanci, že váš konkrétní model bude ještě k dostání. Jejich další výhodou je i široká paleta dostupných barev, povrchů a vzorů, takže pokud se již vaše dveře shodou okolností nevyrábí, téměř jistě seženete velmi podobné,“ dodává Grygárek.

Zvažte, nakolik jsou vaše dveře poškozené a kolik času a finančních prostředků bude zapotřebí na jejich opravu. Pořízení nových dveří s povrchem z folie vyjde někdy levněji než jejich oprava.

www.portadoors.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry