TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  01.11.2012 15:11:55

Průzkum: Téměř tři čtvrtiny Čechů běžně pracují přesčas

PRAHA (MEDIAFAX) - Skoro tři čtvrtiny lidí (74 procent) běžně tráví ve svém zaměstnání delší dobu, než jakou uvádí jejich pracovní smlouva. Vyplývá to z průzkumu mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, který ve čtvrtek zveřejnil portál Jobs.cz.

Čtvrtina tuzemských firem přitom považuje práci přesčas za standard a počítá s tím již v základních mzdách. Více než čtvrtina (26 procent) z téměř tří tisícovek respondentů z řad zaměstnanců také uvedla, že přesčas pracuje zcela běžně, hodiny navíc však nepočítá.

Největší podíl zaměstnanců (35 procent) věnuje každý měsíc práci nad rámec své pracovní smlouvy více než dvacet hodin, tedy více než hodinu každý pracovní den. Dalších 13 procent lidí uvádí, že také pracují přesčas, v úhrnu však jde o méně než 20 hodin měsíčně. Na 16 procent zaměstnanců v práci zůstává déle jen zcela výjimečně. Pouze desetina lidí naopak tvrdí, že přesčas nepracují nikdy.

Podle autorů průzkumu také existuje výrazný rozdíl mezi vykazovanou a skutečně vykonávanou prací přesčas. Ten podle nich vyplývá z postupné změny pracovních návyků.

"V mnoha profesích dnes není nutné být fyzicky neustále přítomen na pracovišti. Celou řadu úkolů lze díky vzdálenému přístupu k firemnímu mailu a do interních systémů řešit odkudkoliv i mimo obvyklou pracovní dobu. Rozšíření chytrých mobilních telefonů s neustálou synchronizací účtů a služeb tento fenomén dále posiluje. Důsledkem je, že se práce přesčas většinou ani nevykazuje a je považována za zcela samozřejmou," uvedl Tomáš Ervín Dombrovský, mluvčí společnosti LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Prace.cz.

To se také odráží v pohledu na přístup firem. Těch se do šetření zapojilo 177. Čtvrtina z nich považuje pracovní nasazení nad rámec smluvených hodin za samozřejmost, a proto je odměna za takový výkon již zahrnuta ve sjednané mzdě. Dalších 32 procent zaměstnavatelů kompenzuje přesčasy možností vybrat si náhradní volno, nebo si podle potřeby jinak rozvrhnout pracovní dobu. 43 procent firem přesčasovou práci odměňuje finančně, buď ve formě zvláštních odměn (32 procent), nebo zvýšením variabilní složky mzdy (11 procent).

"Zejména u vyšších pracovních pozic dnes zaměstnavatelé běžně počítají s občasným nasazením nad rámec smluvně stanovených povinností. Zaměstnanci jsou rovněž obvykle srozuměni s tím, že když je potřeba v termínu dokončit nějaký projekt, neodcházejí po osmi a půl hodinách standardní pracovní doby," dodal Dombrovský.

Průzkumu portálu Jobs.cz se v říjnu zúčastnilo 2818 respondentů z řad zaměstnanců a 177 firem.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688