BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  29.10.2012 14:30:00

Jak obchodovat hurikán Sandy?

Ničivý hurikán Sandy míří z karibských vod k východnímu pobřeží Atlantiku. Na své trase by mohl ochromit život až 50 miliónu lidí. Ničivá bouře by měla udeřit na východní pobřeží USA v blízkosti Atlantik City v pondělí v noci tamního času. Její destruktivním zásahům se pravděpodobně nevyhnou ani velkoměsta jako New York, New Jersey a oblast Long Islandu. Lijáky doprovázené silným deštěm patrně způsobí výpadek proudu. Navíc infrastrukturu přímořských oblastí ohrožují potenciální přívalové vlny, jejichž síla bude podporována úplňkem.

Přítomnost hurikánu je často spojena s výskytem vyšší volatility u některých finančních instrumentů. Větší cenové pohyby by se mohly vyskytnout u ropy a její produktů, a to v důsledku tzv. "crack" spreadu neboli rafinérské marže.  Jde o rozdíl mezi cenou surové ropy a již zpracovaných ropných produktů (benzín, nafta). Je pravděpodobné, že tato marže by mohla v důsledku hurikánu Sandy výrazně vzrůst.

Jedním z důvodů růstu ceny benzínu by mohlo být zavření druhé největší rafinérské společnosti v USA Phillips66 (PSX), která sídlí právě v ohrožené oblasti New Jersey. Jiné rafinérské společnosti, i když nebudou zavřeny, budou negativně zasaženy výpadkem dodávek ropy, protože hlavní přístavy východního pobřeží Delaware Bay a přístav v New Yorku budou do středy případně až do čtvrtka uzavřeny.  

Celkový efekt by se tedy mohl projevit ve vyšší poptávce po tzv. "crack spread" kontraktu. Investoři budou nakupovat futures kontrakty na benzín (RBOB Nymex Gasoline Futures) a prodávat ropu (WTI Nymex Futures). Tento efekt by mohl vyústit do poklesu ceny ropy a růstu ceny benzínu. Ve výsledky cenový rozdíl mezi těmito instrumenty jakožto i samotný "crack spread" by mohl růst.

Ve prospěch růstu již zpracovaných ropných produktů bude také mluvit příchod zimy a potřeba vytápění.

Co se týče měnových párů, tak největší pohyb by mohl být zaznamenán u tzv. "komoditních měn", a to u kanadského dolaru (USD/CAD) a norské koruny (USD/NOK).  

Obě ekonomiky těží z vývozu ropy. Když se podíváme na vývoj měnových páru v loňském létě, kdy v USA zuřil hurikán Katrina, vidíme, že obě měny vůči dolaru oslabily. Když bude jejich vývoz jenom na pár dní ochromen, může se to na měnovém vývoji ihned projevit.

Vyšší volatilita na trzích by mohla být tento týden také podpořena uzavřením prezenčního obchodování na některých burzách ( NYMEX) a zavedením pohotovostního stavu v největších bankách New Yorku v důsledku evakuace.   Mohlo by také nastat opoždění ve zveřejnění některých statistických čísel. Vše bude záležet na tom, které oblasti a v jaké míře budou hurikánem nakonec zasaženy.  



 


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688