TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  27.10.2012 11:43:46

Kontroly švarcsystému jsou kontraproduktivní, říká Nečas, Drábek na nich trvá

PRAHA (MEDIAFAX) - Kontroly firem kvůli nelegálnímu zaměstnávání lidí na tzv. švarcsystém jsou podle slov premiéra Petra Nečase (ODS) kontraproduktivní a chybné, řekl v sobotních Lidových novinách. Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) na svém postupu trvá.

"Pod záminkou boje s černou prací tady stovky úředníků dělají práci, v jejíž velký smysl nevěřím. Za mne jako bývalého ministra práce a sociálních věcí se nic takového nedělalo," uvedl Nečas, podle kterého šlo o jednu z chyb ministerstva, vláda tento postup, který ministerstvo označovalo za prioritu, přehodnotí. "Musíme je cestou větší flexibility pracovního trhu, a ne dělat pracovní trh rigidnějším," myslí se předseda vlády.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se proti premiérovým slovům ohradilo. "Odmítám podporovat černou práci či tunelování sociálních fondů, na tom, že kontroly nelegální práce jsou nutné, tedy trvám. Nemohu ovšem připustit tezi o honu na čarodějnice, nic takového se nekoná," vyjádřil se pro Mediafax ministr práce Drábek, podle kterého trestání nepoctivých podnikatelů by mělo být společným zájmem nejenom politických stran, ale i podnikatelů samotných. "Ten, kdo porušuje předpisy, nepoškozuje jen stát, ale vytváří nerovné konkurenční prostředí a parazituje na poctivých firmách," dodal odcházející ministr.

Největší vládní stranu ODS čeká příští víkend kongres, kde se rozhodne o vedení strany, tedy i o setrvání Nečase v čele občanských demokratů.

Po prohraných krajských volbách se postoj ODS proti ministerstvům, která ovládá TOP 09, přiostřil. Například v pátek se předseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS) opřel do ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), když označil oblast veřejného zdravotního pojištění za velmi vážnou, kritizoval přitom ministerstvo za liknavost při řešení rostoucího deficitu pojištění. "Administrativní část reformy sice ministerstvo zdravotnictví provedlo, ta ale nepřinesla žádný ekonomický efekt, naopak v mnoha případech náklady ve zdravotním systému zvýšila. Skutečné reformy, k nimž se vládní koalice zavázala ve svém prohlášení, nám ministerstvo stále dluží," řekl v pátek Šťastný.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688