TNBiz (TN.cz)
Daně a účetnictví  |  27.10.2012 10:53:46

Věci veřejné žádají vládu, aby nezvyšovala DPH a nechala dětské plenky ve snížené sazbě

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanecký návrh zákonodárců z Věcí veřejných, podle kterého by v příštím roce zůstaly sazby daně z přidané hodnoty (DPH) nezměněné na 14 respektive 20 procentech, projedná ve středu vláda. Ministři k němu nejspíš přijmou negativní stanovisko, proti jsou všechny resorty.

Obě sazby DPH by se měly podle platné legislativy sjednotit od 1. ledna na 17,5 procenta. Ve sněmovně je ale již tzv. stabilizační balík, který zvyšuje současnou sazbu daně o jeden procentní bod na 15 a 21 procent.
S ním ale nesouhlasí šestice poslanců z řad občanských demokratů, předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS) proto již jménem premiéra Petra Nečase (ODS) podal pozměňovací kompromisní návrh, podle kterého by vzrostla o jeden procentní bod pouze snížená sazba, standardní by zůstala na 20 procentech.

K balíku je načtených také mnoho jiných pozměňovacích návrhů, již například od Věcí veřejných, které nechávají letošní sazbu. Pokud ve třetím čtení, které se může konat již v příštím týdnu, poslanci návrh neodsouhlasí, skončí Nečasova vláda, protože konsolidační balík premiér spojil s hlasováním o důvěře kabinetu.

Předkladatel poslaneckého návrhu, kterým se budou ministři ve středu zabývat, Michal Babák (VV) by si navíc přál, aby se nezměnilo ani zařazení jednotlivých produktů, na které je snížená sazba uplatněná. Přitom by se měly například zdravotnické pomůcky nebo dětské pleny z kvůli vyhlášce Evropské komise přeřadit do základní sazby, i když tak hrozí jejich skokové zdražení od příštího roku. "Vládní návrh zákona tento problém řeší a navrhuje přeřadit tyto výrobky do základní sazby daně," píše v komentáři k návrhu ministerstvo financí.

"V roce 2012 došlo k poměrně výraznému nárůstu inflace. Růst snížené sazby DPH v roce 2012 o čtyři procentní body znamenal podle České národní banky nárůst inflace o 1,1 procenta. Spolu s dalšími faktory se tak podepsal na nedobré situaci ekonomiky. Existuje zde vážná obava z toho, že sjednocení DPH na 17,5 procenta by v příštím roce rovněž znamenalo nárůst inflace," říká Babák o důvodech předložení, ministerstvům se ale nelíbí, že nepočítá s vládním konsolidačním balíkem, který by sazby nechal oddělené.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
04.04.2024  Daňová podpora výzkumu a vývoje - 2022 ČSÚ (ČSÚ)
02.04.2024  Kdo se musí registrovat k FATCA? JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688