Marek Hatlapatka (Cyrrus)
Okénko investora  |  26.10.2012 13:28:43

Apple má problém

Výsledky za 3. čtvrtletí zklamaly. Výhledy na zbytek roku výrazně zaostaly za očekáváním analytiků. Náklady i konkurence rostou, hrubá marže klesá. Stojí za to setrvat v dlouhých pozicích? Čeho pozitivního se mají investoři chytit? Pomyslnou berličku podal investorům sám CEO firmy Tim Cook.

Nejprve se ale podívejme na výsledky firmy za 3. čtvrtletí. Zisk na akcii mírně zklamal, když dosáhl 8,67 USD v porovnání s odhadem 8,75 USD. Čekalo se zejména na počty prodaných výrobků, které vesměs zaostaly za očekáváním. Tabletů iPad se prodalo 14 mil. kusů (očekávání 15,3 mil. kusů), MP3 přehrávačů iPod prodali 5,3 mil. kusů při očekávání 5,9 mil. kusů, chytrých telefonů iPhone si zákazníci koupili 26,9 mil. kusů při odhadech 26,3 mil. kusů. To bylo jediné pozitivní překvapení. Že si firma drží dominantní postavení na trhu je zřejmé, ale investoři očekávali více. A to se týká jak uplynulého čtvrtletí, tak zejména výhledů na konec roku.

Dle očekávání managementu budou výsledky za 4. čtvrtletí výrazně horší, než očekávají analytici. CEO Tim Cook ale podal investorům racionální vysvětlení, proč se finanční ukazatele tak zhoršují.  Důvodem je růst nákladů. S rostoucí konkurencí na trhu tabletů a chytrých telefonů musí Apple bojovat jinak, než na co byl zvyklý v minulých letech. Nyní už jim nestačí vydávat 1 produkt ročně, musí být aktivnější a nabízet zákazníkům větší portfolio výrobků. To s sebou ale přináší dodatečné náklady. Například hrubá marže dosáhla ve 3Q "jen" 40% a na příští čtvrtletí se čeká další pokles o 4 procentní body.

V posledních měsících přišel Apple na trh s několika novými produkty (iPhone 5, iPad mini či nové Macy). Tolik výrobků v tak krátkém časovém období ještě Apple nikdy v historii nevydával. Vzhledem k tomu, že cílem bylo dostat do obchodů všechny tyto produkty co nejdříve kvůli blížící se vánoční sezóně, musela firma vynaložit vyšší náklady např. na logistiku, rychlé (=dražší) dodávky dílů či marketing. Velký podíl na očekávaném poklesu marží bude mít údajně iPad mini, jehož hlavním úkolem je nikoli generování vysokých marží, ale zejména "odstavení" konkurence. Vedení tedy horší výhledy přičítá hlavně dočasnému zvýšení nákladů.

Tento text začal položením několika otázek, stejným způsobem bude i zakončen. Uvěří investoři, že růst nákladů je jen dočasný a povede v delším časovém horizontu k nárůstu profitability? Nebo jsou vyšší náklady trvalým jevem? Pomůže větší produktové portfolio v boji proti rostoucí konkurenci? Skutečně bude mít iPad mini s cenou nad 300 USD šanci vytlačit z trhu tabletů Google či Amazon? Dle mého názoru rostoucí konkurence nedovolí akciím Apple růst dosavadním tempem, ale zejména prodeje iPhone 5 mohou způsobit, že tržní hodnota firmy v příštích měsících může vytvořit nový rekord. Pro dosažení bájné hranice 1000 USD by ale Apple musel přijít s něčím úplně revolučním.

 

Tomáš Menčík, CFA

analytik Cyrrus

Marek Hatlapatka (1978)

Vystudoval ekonomickou fakultu VŠB-TU Ostrava, absolvoval 3-měsíční stáž v Londýně a intenzivní kurz fundamentální analýzy pod vedením bývalého hlavního analytika Erste bank Galea Kirkinga. Ve společnosti CYRRUS, a.s. je zaměstnán od roku 2006, kdy nastoupil na místo analytika akciových trhů se zaměřením na zahraniční trhy, farmaceutický a bankovní sektor. Následně se specializoval na odvětví bankovnictví, elektrárenství a těžby uhlí a v těchto sektorech nyní patří k nejvyhledávanějším odborníkům v České republice. V roce 2008 se stal vedoucím analytického oddělení společnosti CYRRUS, a.s. a v této pozici působí i v současné době. Dlouhodobě patří k nejcitovanějším českým ekonomům, v roce 2010 se stal čtvrtým nejcitovanějším ekonomem v českých médiích.

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry. Společnost byla založena v roce 1995 a v současné době je největší mimopražskou makléřskou společností. Je členem Burzy cenných papírů Praha a Burzy cenných papírů ve Varšavě. Společnost CYRRUS, a.s., poskytuje komplexní služby na kapitálových trzích soukromé i firemní klientele, zaměřuje se na burzovní obchody v systému SPAD pražské burzy a obchodování na zahraničních trzích v Polsku, Maďarsku, Turecku, Německu a USA. Společnost patří mezi nejvýznamnější české obchodníky s investičními certifikáty.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
18.04.2024  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688