TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  25.10.2012 11:35:06

Úpravu zákona o DPH vrací senátoři poslancům, chtějí zachování sazeb

PRAHA (MEDIAFAX) - Senátoři ve čtvrtek vrátili s pozměňovacím návrhem dolní parlamentní komoře vládní novelu zákona o dani z přidané hodnoty (DPH), která mění některá pravidla fakturace a snaží se vést boj proti daňovým únikům. Připojili úpravu o zachování sazeb DPH na příští rok ve výši 14 a 20 procent.

Pozměňovací návrh vychází z dílny výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu a požaduje zachovat i v příštím roce dvojí sazbu DPH ve výši 14 a 20 procent. "Daň v roce 2013 bude tedy stejná jako v roce 2012," představil už ve středu avizovaný návrh předseda výboru Jan Hajda (ČSSD).

Pokud by totiž neprošel vládní daňový balíček, který od příštího roku upravuje sazby DPH na 15 a 21 procent, sjednotí se daň z přidané hodnoty podle platné legislativy na jednotnou úroveň 17,5 procenta. To bude pak znamenat zdražení potravin, léků nebo tiskovin, zlevnit může naopak elektronika nebo služby. Tomu chtějí senátoři zabránit.

"Motivem této novely zákona ale nebylo měnit parametry jednotlivých sazeb," povzdychl si ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). K ministrovi se připojil i senátor Petr Pakosta (BEZPP). "Bylo by korektnější jít na úpravu DPH samostatným návrhem. Toto jednání je nehodné horní komory," řekl. Většinoví sociální demokraté však svůj návrh prosadili a novela se tak znovu vrátí poslancům.

Samotný vládní návrh je zaměřený jinam než na výši sazby daně. "Je to transpoziční novela, kterou jsme povinni zavést do národní legislativy některá pravidla týkající se například fakturace," uvedl normu už dříve Kalousek s tím, že se v úpravě počítá například se zrovnoprávněním papírových a elektronických dokumentů.

"Velká část normy se věnuje také boji proti daňovým únikům z DPH. To je sice úžasná a fantastická daň, ale za předpokladu, že jsou všichni poctiví," řekl ministr s tím, že zdaleka ne všechny společnosti se poctivě chovají, a proto je nutné zpřísnit podmínky. Norma má proto omezit úniky "garážových" společností, které se snaží "nakoupit" a hned "přeprodat" a snaží se tímto způsobem krátit daně.

Úpravy se týkají také správy daně, kde chce ministerstvo účinněji bojovat s úniky u DPH. Novinkou má být povinnost podat daňové přiznání elektronicky (výjimku budou mít pouze fyzické osoby s obratem do šesti milionů), rozšíření evidence údajů vedené pro daňové účely a úprava zdaňovacího období u nově registrovaných plátců.

Novela má dále umožnit volbu převodu nemovitostí po zákonné lhůtě jako zdanitelného plnění, tato lhůta bude navíc místo tří let nově pětiletá.

Norma mění pravidla pro změnu zdaňovacího období i stanovení důvodů a postupů pro zrušení registrace plátce správcem daně při závažném porušení povinností plátce vůči správě daní.

Zákon zavádí také institut takzvaného nespolehlivého plátce. Jména takových osob mají být zveřejňovaná s tím, že příjemce plnění bude ručit za daň nezaplacenou poskytovatelem plnění. Úprava přijde do hry ve chvíli, kdy v okamžiku uskutečnění plnění bude veřejně známé, že pochází od takového nespolehlivého plátce.

Nově mají daňové subjekty uvádět v přihlášce o registraci povinně své účty používané pro ekonomickou činnost. Použití jiných účtů než takto přiznaných má být nově důvodem pro to, aby příjemce plnění ručil za daň nezaplacenou poskytovatelem.

Tereza Veselá, vesela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688