TNBiz (TN.cz)
Investice  |  25.10.2012 03:20:05

Pražští zastupitelé rozdělí miliony z hazardu a vrátí se i k přestavbě nádraží v Bubnech

PRAHA (MEDIAFAX) - Rozdělení 183,2 milionu korun z loterií a hazardních her za první pololetí letošního roku či projednání návrhu zadání na změnu územního plánu v rozvojovém území Bubny-Zátory v Praze 7 na přestavbu nádraží budou mít zastupitelé metropole na stole ve čtvrtek. Nebude chybět ani "téma" Výstaviště.

"Ve shodě s koaličním partnerem navrhujeme rozdělení finančních prostředků z loterií zatím za první pololetí 2012 tak, že polovina odvodu z výherních hracích přístrojů a jiných technických herních zařízení se poskytne městským částem, a to z jedné poloviny formou neúčelové dotace a z jedné poloviny formou účelové dotace určené na sport, kulturu, školství, zdravotnictví a sociální oblast. Zbývající část odvodu připadne Praze," vysvětlil nedávno primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Z celkových 366,4 milionu za výherní hrací přístroje a loterijní zařízení připadne polovina magistrátu, druhá polovina městským částem. To ale znamená, že městské části dostanou formou neúčelové dotace 91,6 milionu korun. Zbytek poputuje tedy na sport, kulturu, školství, zdravotnictví a sociální oblast. Jak uvedla mluvčí magistrátu Tereza Králová, zbylou částku ve výši 271 milionů korun si nechá hlavní město jako rezervu.

Nejvíce dostane Praha 8, které město pošle přes 20 milionů korun. O dva miliony méně získá Praha 1. Přes 17 milionů korun obdrží městská část Praha 4 a žižkovská radnice si přijde na 16 milionů korun.

Opoziční ČSSD ale s rozdělením nesouhlasí. "Velmi vítáme, že hlavní město rozhodlo o podílu z výnosu z hazardu pro městské části. Aby však mohly adekvátně podpořit nejen pražský sport, ale také kulturu či místní školy, odsouhlasená částka rozhodně není dostatečná. Zejména v situaci, kdy není jasné, na co využije druhou polovinou vedení magistrátu," řekl za klub zastupitelů ČSSD Miroslav Poche.

Rozdělení peněz mezi městské části vychází z počtu dnů, v nichž byly jednotlivé výherní hrací přístroje a jiná technická zařízení na území městských částí povolené. Doposud za celý rok městské části získávaly z hazardu zhruba 320 milionu korun.

Vedení Prahy podle Strany zelených tak ale podráží nohy těm městským částem, které se snaží o částečné či úplné vymýcení hazardu. Zelení vyzvali proto primátora, aby návrh na rozdělení dotace z hazardu stáhnul a peníze městským částem rozdělil podle počtu obyvatel.

Dalším bodem čtvrtečního jednání zastupitelů je změna umožňující přestavbu nádraží v Bubnech. Ta vzbudila již na zářijovém zastupitelstvu bouřlivou vlnu emocí. Změna se nelíbí nejen opozici, ale také řadě zastupitelů za ODS. Kritici se také ohradili proti prohlášení náměstka primátora pro územní rozvoj Tomáše Hudečka (TOP 09), který starostu Prahy 7 Marka Ječménka (ODS), zastupitele za ODS Rudolfa Blažka a Vladimíra Schmalze označil v této souvislosti za podporovatele podnikatelských zájmů společnosti Natland, která je spoluvlastníkem dotčeného území a má s ním rozsáhlé podnikatelské plány. Hlasování na zastupitelstvu podle Hudečka potvrdilo nadále oslabující pozici primátora Svobody a naopak nadále rostoucí vliv Tomáše Hrdličky.

Na programu mají zastupitelé i prominutí pohledávky společnosti Incheba. Hlavní město chce s Inchebou předčasně ukončit smlouvu na pronájem pražského Výstaviště. Dohodnutý dodatek mezi oběma stranami umožní skončit nájemní smlouvu k lednu 2015, původní smlouva má totiž platnost do roku 2016.

Kromě sporných bodů čeká zastupitele i posvěcení návrhu na udělení stříbrné medaile Prahy klavíristce a cembalistce Zuzaně Kalabisové a vědci Václavu Pačesovi jako zvláštního projevu úcty významným občanům.

Denisa Šindlerová, sindlerova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688