TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  24.10.2012 10:25:06

Začala jednat Poslanecká sněmovna, možná se bude zabývat daněmi

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci v dolní parlamentní komoře přijmou ve středu podle svých dřívějších prohlášení usnesení, kterým vrátí návrh státního rozpočtu se stomiliardovým schodkem na přepracování vládě. Na pořadu jednání sněmovny se může objevit konsolidační balíček.

Zda se poslanci dostanou ke konsolidačnímu balíčku, bude záležet na tom, jak rychle budou projednávat ostatní zákony ve druhém čtení. Nejspíš se ale k druhému čtení těchto zákonů propracují. Třetí čtení by pak mohlo nastat buď během příštího týdne, nebo po kongresu největší vládní strany ODS, který se uskuteční o víkendu 3. a 4. listopadu.

Vládě poslanci vrátí k přepracování návrh státního rozpočtu a to kvůli tomu, že zatím není jasné, jaké daňové změny se podaří vládní koalici v parlamentu obhájit. Občanští demokraté totiž nenašli shodu se svými "rebely", tedy šesticí poslanců vedených Petrem Tluchořem, kteří nechtějí slyšet o zvyšování nepřímých daní. Podle nich se takovéto postupy, i kdyby v rámci snížení zadlužení České republiky, nehodí pro občanské demokraty. Pokud se najde s rebely dohoda, změny v rozpočtu budou "pouze" v hodnotě miliard a návrh se bude moci rychle znovu poslat do Parlamentu. Pokud k dohodě nedojde, bude se muset komplexně předělat.

Kompromis jim dříve nabídnul premiér Nečas, spočívá v tom, že by se od příštího roku zvýšila pouze spodní sazba daně z přidané hodnoty na 15 procent, horní by zůstala na 20 procentech. "Solidární přirážka", která zvyšuje daně pro občany s příjmem nad 100 tisíc korun o sedm procent, by platila pouze v příštím roce.

"Nemá cenu jít za koaličními partnery na renegociaci balíčku, když za sebou nebudeme mít 51 hlasů poslanců ODS," vysvětlil premiér, který znovu odmítnul spekulovat o tom, kdy by se mohl dostat balík i s hlasováním o důvěře před poslance ve třetím čtení.

Nečasův kompromis se však rebelům rozhodně nezamlouvá. "Já pořád věřím, že si všichni uvědomí, že tady jde o daleko víc než o jedno procento, že jde o program ODS, o budoucnost ODS. Jedno procento údajného kompromisu považujeme za zoufale malý krůček a pevně věříme, že dohoda na tom, aby tato vláda a koalice naplnila koaliční smlouvu a šli jsme kupředu k nějaké obhajobě pravicové politiky, je možná," řekl po jednání jeden z šestice rebelů ODS Petr Tluchoř.

Podle rebelů také není pravda, že nelze ve státním rozpočtu najít dostatečné úspory, které by pokryly výpadek plánovaných příjmů spojený s jejich požadavkem nezvyšovat sazby DPH a nezavádět milionářskou daň.

"Při předložení tohoto zákona spojeného s důvěrou vládě jsme mnohokrát slýchali, že tam není prostor ani na jedno písmenko. Prostor deseti miliard se našel poměrně obratem. Já nevidím žádný důvod, aby se nemohla zachovat i druhá sazba DPH a aby se nezaváděla milionářská daň. To jsou prostě klíčové věci, které jdou proti programu ODS," dodal Tluchoř, kterému se vůbec nelíbí přístup premiéra Nečase.

"Jsem přesvědčen, že je nesmyslné s takto špatným zákonem spojovat důvěru a hazardovat s touto zemí. Je chybou, že si Petr Nečas bere ODS, tento poslanecký klub, tuto Poslaneckou sněmovnu a tuto vládu jako rukojmí. Prostě neplatí, že buď balíček, nebo smrt. Neplatí, že buď Petr Nečas, nebo komunisté," přisadil na adresu předsedy vlády.

Pokud balíček, který obsahuje zvýšení obou sazeb DPH o jeden procentní bod na 15, respektive 21 procent neprojde a neodsouhlasí se žádná jiná varianta, od 1. ledna bude v České republice sjednocená sazba v hodnotě 17,5 procent.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688