TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  24.10.2012 08:01:05

SOUHRN: Poslanci podpořili omezení imunity, ale vrátili novelu financování politických stran

PRAHA (MEDIAFAX) - V úterý se sněmovna vyjádřila k pěti bodům programu. Do druhého čtení pustila senátní a poslanecký návrh na omezení imunity zákonodárců, senátní zákon, který vzdává hold účastníkům povstání v květnu 1945, a novelu silničního zákona posunující hranici pro pravidelné prohlídky řidičů z 60 na 68 let.

Největší debatu na úterním zasedání sněmovny vyvolalo omezení imunity zákonodárců, proti němuž ovšem nakonec nikdo nehlasoval, a senátní návrh na transparentnější financování politických stran a hnutí. Ten se vrátil zpátky do horní komory k přepracování.

Proti omezení imunity nejvíce brojil poslanec TOP 09 Daniel Korte. "Imunita není výsada, je to ochrana před zásahem státní moci, aby zákonodárné sbory mohly svobodně pracovat. V lepším je to novela zbytečná, v horším škodlivá. Sněmovna vydává, možní ochotněji, než by musela. Není-li nezbytné učinit změnu, je nezbytné ji nečinit. Vše funguje," vykládal důrazně. Navíc je celý návrh podle něj pouze projevem populismu. Stejně však nehlasoval proti, protože tak nehlasoval nikdo. Podle návrhu by imunita zákonodárců a ústavních soudců platila jen po dobu jejich mandátu, nikoli doživotně, jak je tomu nyní.

Do druhého čtení se naopak zatím nepodívá zákon, který nastavuje nová pravidla ve financování politických stran. Norma například zavádí úplný zákaz stranám přijímat dary od jakýchkoliv právnických osob a zavádí maximální limit hodnoty daru od fyzické osoby. Každá fyzická osoba by za kalendářní rok mohla straně věnovat maximálně milion korun. "Aby ten, kdo má nejvíce peněz, nemohl ovlivňovat politický proces více než jiní občané republiky. Lidé systému nevěří, toto by mohlo pomoci. Sankcí za nedodržení pravidel je politická cena, tedy zveřejnění informací," zmínil v úterý Jiří Dienstbier.

Proti návrhu se ozval poslanec za ODS Marek Benda. "Limity nejsou správné, ani pro výši daru ani ve smyslu vyloučení právnických osob. Proč ne, když je to transparentní. Navíc je návrh plný ideálů a snů, které nejsou ve shodě s platným legislativním rámcem České republiky, lidé, kteří doteď nedělají nic zlého, by najednou překračovali zákon. Proto navrhuji vrátit k dopracování, " zdůvodnil Benda. Poslanci se přiklonili k Bendovu hledisku a zákon se vrací do Senátu k přepracování.

Dál poslali poslanci ještě senátní návrh zákona, který uznává zásluhy účastníků protifašistického povstání z roku 1945. Kluby ODS a TOP 09 ale vetovaly možnost zrychleného projednání. Zákon měl podle senátního návrhu začít platit již 28. října 2012. Senátor Miroslav Nenutil (ČSSD), který návrh před poslanci obhajoval, se podpory zrychleného jednání nedočkal. Po hlasování uvedl, že kvůli tomuto postupu bude zase o několik desítek méně těch, kdo by mohli získat pamětní odznaky. Předloha oficiálně pojmenovává odpor Čechů na konci války vůči okupantům Českým národním povstáním.

K těm zákonům, které dostaly od poslanců v úterý podporu, patří senátní novela silničního zákona. Posunuje hranici pro pravidelné prohlídky řidičů z 60 na 68 let. Návrh teď projedná hospodářský výbor sněmovny, podle ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM) by bylo lepší hranici posunout pouze na 65 let.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688