TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  22.10.2012 18:10:05

Ministerstvo během pár dnů dohodne s dodavatelem registru vozidel výši finančního narovnání

PRAHA (MEDIAFAX) - Kolik peněz dostane resort dopravy od dodavatele kolabujícího registru vozidel, bude jasné v řádu dní. Ministerstvo dopravy zároveň zavádí do databáze řadu změn, které usnadní úředníkům práci a urychlí odbavení klientů, oznámil v pondělí resort v tiskové zprávě.

Ministerstvo dopravy jedná s dodavatelem nového Centrálního registru vozidel, společností ATS Telcom Praha a.s., o finančním narovnání. Systém totiž od počátku nefunguje, jak má, na úřadech vznikají fronty, a úředníci nejsou schopni odbavovat klienty v požadovaném tempu. Výsledná částka finančního narovnání by měla být dohodnuta v nejbližších dnech.

Ministerstvo systém registru také v uplynulých dnech vylepšilo, aby se v něm úředníkům lépe a snáze pracovalo. Jedna ze změn pomáhá řešit problematiku kvality dat, která má přímý dopad na výkon agendy na jednotlivých registračních místech. "Aplikační změny jsme zavedli i na základě přání, připomínek a reakcí úředníků tak, aby jim usnadnily jejich práci," uvedl ministr Pavel Dobeš (LIDEM). Nápravu registru resort přislíbil hned při zveřejnění výsledků nezávislého auditu Centrálního registru vozidel.

Konkrétně přibyla změna týkající se exportu údajů o vozidle. V aplikaci přibyla možnost exportu informací o vozidle, včetně seznamu operací, které jsou s vozidlem prováděny. Dále se rozšířily možnosti formátů pro vkládání údajů technických popisů nebo možnost vytištění karty vozidla při jejím zobrazení přímo z webového prohlížeče. "Úředníkům určitě pomůže rozšíření číselníku Druh RZ o položku s názvem Trvale manipulační. Zároveň je hotové přetažená trvale manipulačních značek z bývalých okresních databází do centrální databáze, což se projeví na lepší kvalitě dat v registru," uvedl ministr Dobeš. Ministerstvo plánuje přidávat i další vylepšení.

Úředníky pravděpodobně potěší také připojením registru vozidel na základní registry. Budou tak moci rychleji zjistit totožnost majitele vozidla. Tato úprava je ve fázi testování, propojení databází se naostro uskuteční do konce roku.

V novém Centrálním registru vozidel od jeho spuštění až do konce září zadali úředníci celkem 987 019 transakcí, z toho například 89 236 prvně přihlášených vozidel v České republice, 125 531 přeregistrací a 26 318 výměn registračních značek a technických průkazů.

Nový registr byl spuštěn 9. července a od počátku ho provázely problémy a opakované kolapsy. Na úřadech se vytvářely fronty nespokojených lidí. V současnosti podle ministra Dobeše však trvá odbavení jednoho klienta přibližně jen 15 minut.

V souvislosti s kolapsem systému došlo i na personální potrestání. Dobeš odvolal svého náměstka Ivo Tomana společně s vedoucími dvou odborů rezortu. Do konce října své místo opustí také ředitel odboru provozu silničních vozidel Petr Musil a ředitel odboru vnitřní správy Tomáš Kulman. Podle výsledků auditu nesly jejich odbory také odpovědnost za to, že registr nefungoval správně.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688