Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  22.10.2012 15:34:36

Jak vydělat 13,3% ročně ? High Yield ETF a index EuroStoxx

Investiční tým Saxo bank odhalil model, který vydělává na arbitrážích ETF s vysokým výnosem, které se obchodují níže, než je čistá hodnota jejich aktiv (NAV). Podle zpětného testování od května 2007 dosáhl tento model roční zhodnocení okolo 13,3 %.


Filozofie


Základem modelu Bottomfisher je hodnotové obchodování a především pak jeho správné načasování. Hlavní myšlenka je založena na nákupu rizikových aktiv, když burzovně obchodované fondy s vysokým výnosem (High Yield ETFs, HY ETF), se obchodují níže, než je čistá hodnota jejich aktiv (Net Asset Value - NAV).

„Pokud máte možnost nakoupit levnější aktiva jen díky tomu, že koupi provádíte skrze ETF, jde víceméně o arbitrární příležitost. Jediným důvodem, proč k této možnosti může dojít, je to, že shortování zmíněných ETF a nakupování podkladových alokací u bondů s vysokým výnosem může být složité a taky nákladné.“ uvedl David Karsbol, vedoucí týmu Saxo Bank Strategy a dodal, že jakmile se ETF s vysokým výnosem obchoduje pod cenou, jde o jasný signál přeprodaného trhu s rizikovými aktivy. „Pokud se na trhu v první řade, prodávají tyto ETF, signalizuje to beznaděj na trhu a jeho extrémní snahu k získání hotovosti. Jinými slovy - už podle definice může jít o vhodný čas k nákupu rizikových aktiv.“

Obchodní signály


Podle zpětného testování od května 2007 se zjistilo, že nakupování akcií (index EuroStoxx50), když se HY ETF měřené tržní kapitalizací pohybovala o 0,6 procenta nebo více pod hodnotou vlastních aktiv (NAV), poskytovala roční výnos (kromě dividend a nákladů na obchodování) okolo 13,3 procenta. A to v případě, že pozice byla držena celkem pět obchodních dnů od posledního signálu (kterým byl den, kdy se HY ETF obchodovaly o 0,6 procenta levněji než jejich NAV).

Graf zpětného testování
(od května 2007)


Zdroj: Bloomberg a Saxo Bank Strategy & Research
Poznámka: Výnosy dosahované v minulosti nejsou zárukou budoucích výnosů a že se budoucí výnosy mohou od těch minulých velmi výrazně a také negativně lišit.

Pokud model poskytuje obchodní signál po dva dny v řadě, pak je období pro držení pozic jednoduše prodlouženo o den atd. Jinými slovy, model platí vždy po pět dnů od posledního signálu.

Všechny uvedené HY ETF jsou obchodovány v rámci Spojených států, a model nám tak dává signál na konci obchodního dne v USA, kdy se předpokládá, že EuroStoxx50 bude nakoupen a držen po pět obchodních dní. Tento signál předpokládá provedení hned ve chvíli otevření evropských trhů - tzn. nakoupit EuroStoxx50 při zahájení obchodování a držení pozice po šest obchodních dní, pak pozici uzavřít sedmý den na začátku obchodní seance.

Další vlastnosti modelu


Model mapuje trh po méně než 15 procent celkového času a přesto (přinejmenším při zpětném porovnávání) generuje zajímavý výnos. Jinak řečeno, jde o efektivní využití kapitálu, které celkem vzato nekoreluje s výnosy na jiných trzích.

Model v praxi


Model je navržen tak, aby ukazoval dno na hlavních akciových trzích. Ale protože index EuroStoxx50 je volatilní nejvíce (má nejvyšší hodnotu beta) a výsledky zpětného testování byly nejlepší při využití EuroStoxx50, zdá se, že požadované expozice lze nejlépe docílit v systému Saxo Bank skrze:
1. VG[měsíc.rok] (future) anebo
2.  ETF MSE:xpar. (ETFú

 

Saxo bank začala tento model živě obchodovat k 1. září 2012. BottomFisher model je jedním ze 4 modelů, které Saxo Bank živě obchoduje s reálnými penězi na stránce tradingfloor.com

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.04.2020High yield dluhopisy nejsou akcie aneb Stres na trhu s firemními bondy trvá Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688