TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.10.2012 08:04:02

VOLBY 2012 - Politologové: Voliči demokratických stran se spojili proti komunistům

PRAHA (MEDIAFAX) - Neúspěch KSČM, která z 12 kandidátů v druhém kole voleb do Senátu získala pouze jednoho senátora, je způsoben tím, že se proti nim spojili voliči demokratických stran. Agentuře Mediafax to v reakci na výsledky voleb v sobotu řekl politolog Rudolf Kučera.

"Jsem především rád, že KSČM nedosáhla v druhém kole takový výsledek, jaký se po prvním kole očekával. Ukázalo se, že voliči demokratických stran se dokázali spojit, aby tady tu možnost eliminovali," řekl Kučera. Že komunisté uspějí pouze v jednom z dvanácti obvodů, kde měli své kandidáty, nečekal ani další politolog Jiří Pehe. "Tipoval jsem, že budou mít čtyři až pět senátorů. Je to tak ještě horší výsledek, než jsem myslel," uvedl Pehe pro Českou televizi.

Další z politologů Bohumil Doležal vnímá výsledek KSČM jako totální propadák. "Ukázalo se, že takové ty pověsti o tom ukázněném komunistickém elektorátu zase až tak moc neplatí, protože když srovnáte počet voličů pro komunistické kandidáty v 1. a 2. kole, tak většinou v tom druhém je o dost menší. A protože volební účast byla opravdu příšerná, druhá nejhorší v historii Senátu, tak spousta i komunistických voličů do voleb nešla," komentoval Doležal.

Na čem se politologové také shodují, je, že výsledek voleb byl velkým neúspěchem především ODS. Ta obhájila jen čtyři ze 14 senátorských křesel a její senátorský klub tak zeštíhlí na 15 senátorů. "Slabý výsledek ODS se dal očekávat. Je to znamení postupného sestupu ODS," uvedl Kučera s tím, že je to i důsledek nepopulárních reforem.

"Ve dvou nesocialistických soubojích, kde nebyl ani kandidát ČSSD, ani komunista, je shoda v tom, že v obou prohrál kandidát ODS. Občanská demokracie tedy nedopadla moc dobře a myslím, že je to důsledek jakéhosi rozpadu v té straně, který se velmi podobá tomu, jaký tam panoval na konci Topolánkovy vlády a myslím, že mají i stejný zdroj," dodal Doležal.

Naopak jako úspěch hodnotí odborníci vítězství ČSSD ve 13 obvodech. Sociální demokraté tak budou mít nadpoloviční většinu v Senátu se 46 senátory z celkových 81. " Je to přeci jen slušný úspěch," zhodnotil Kučera výsledek. Volby podle něj už nejsou hlasováním voličů levice a pravice a sociální demokraté jsou vnímáni na rozdíl od komunistů jako demokratická strana. Navíc úspěch sociálně orientovaných stran je trendem ve většině Evropy.

"Prostě takto ten politický život vypadá, a to zvlášť v současné Evropě, kdy vlády bojují s nezaměstnaností a se sociálními problémy a většinou je to tak, že pravice na to doplácí," dodal Kučera. Politolog Roman Joch zdůraznil, že senátní volby fungují jako protiváha a až se ČSSD stane vládní stranou, budou v Senátu opět posilovat pravicové strany.

Opatrný v hodnocení výsledku sociálních demokratů je Bohumil Doležal. "U ČSSD je to zajímavé. Z deseti obvodů, kde stál proti sociálnímu demokratovi komunista, tak tam to sociální demokraté vyhráli v devíti. V těch třinácti obvodech, kde stála ČSSD proti jiné partaji, vyhrála ČSSD jen ve čtyřech případech. Čili to není zas tak nic moc," zhodnotil Doležal s tím, že zajímavý je také fakt, že tam, kde stála ČSSD proti jinému než komunistickému kandidátovi, dostala ve třech případech víc hlasů než v prvním kole. "Z toho usuzuji, že v těchto třech případech zafungovalo tiché spojenectví mezi ČSSD a KSČM," dodal politolog.

Sociálním demokratům také s jejich 46 senátory chybí pouze další tři hlasy k ústavní většině v horní komoře. Ve spojení s komunisty dokonce jen jeden. Sehnat by jej díky složení Senátu, ve kterém jsou i nezávislí senátoři a zástupci některých úspěšných regionálních hnutí, nemusel být neřešitelný problém. Podle politologů však v současné době ústavní většina v Senátu nemá téměř žádný význam.

"Jestli je nebo není ústavní většina v Senátu, není podstatné. Mnohem důležitější je Poslanecká sněmovna a onen politický obrat se může dokončit teprve po volbách do ní," vysvětlil Kučera s tím, že v současné době by ani ústavní většinu nebylo v Senátu k čemu využít.

Obdobně to vidí i Doležal. "To má hodnotu nanejvýš symbolickou. Role Senátu je prostě blokovat vládu, což plní úspěšně a bude ji blokovat dál, ať už má ústavní většinu nebo prostou. To fakticky vůbec nic neznamená," dodal.

Zajímavé jsou podle Doležala také výsledky některých nezávislých kandidátů. Konkrétně ho zaujal výborný výsledek Elišky Wagnerové (nezávislá za SZ), Libora Michálka a Tomia Okamury. "Paní Wagnerová je to, co se označuje v Klausově okruhu opovržlivě jako 'pravdoláskař', pan Michálek je takový případ nelítostného bojovníka proti korupci a pan Okamura je případ podnikatelského spasitele. Nechci to přeceňovat, ale je to signál toho, že takoví lidé mají v současnosti důvěru veřejnosti," zhodnotil politolog.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688