TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.10.2012 12:25:06

ODS se plíživě odklání od svých hodnot, Klausova výtka je na místě, říká Boris Šťastný

PRAHA (MEDIAFAX) - Ještě důležitější, než kdo volby vyhrál, je to, kdo je prohrál, vzkázal Václav Klaus na účet ODS v proslovu k politickým vězňům. Poslanec Boris Šťastný v pátek uvedl, že s výtkou souhlasí a na rozklad hodnot ODS upozorňuje již dlouho.

Jasnou výzvu poslal ve čtvrtek prezident Václav Klaus občanským demokratům. Apel začlenil do promluvy ke Konfederaci politických vězňů při jejich slavnostním setkání ve Španělském sále Pražského hradu.

Přestože těsně po volbách Klaus tvrdil, že jejich výsledky nebude komentovat, protože jsou každému dostatečně srozumitelné, ve čtvrtek změnil názor. "Nejenom řada z Vás, ale i mnoho občanů České republiky bylo zneklidněno poselstvím, které nám přinesly páteční a sobotní volby do krajů a do třetiny Senátu České republiky. Toto bychom měli připomenout milionům lidí, kteří k volbám nepřišli, a tím dali signál, že to, co se u nás děje, je nezajímá, nebo zajímá málo, nebo si myslí, že se to odehraje i bez nich. Bez nich se to odehrálo s výsledkem, který po listopadu 1989 nemá precedens. S výsledkem, který u nás za 23 let nikdy nenastal," pronesl prezident.

Jeho následující slova však přes hlavy členů konfederace mířila spíše do řad ODS. "Dobře vím, že v duši každého z Vás je touha teď tady vystoupit a promluvit o tom, jak se znova do významné politické pozice dere jedna politická strana, která Vám před půl stoletím způsobila tolik utrpení. To je nepochybně pravda. Ale já jsem trošku přísnější soudce a mám sklon říci a zdůraznit, že není pravda, že volby někdo vyhrál. Volby také někdo prohrál. Považuji za nezbytné, aby ten někdo, kdo volby prohrál, to přijal jako prohru. Prohru, která by měla zatřást se všemi těmi, kteří prohráli (a to je mnoho z nás), tak, aby se pokusili udělat něco pro to, aby příští volby nedopadly takovým způsobem, jakým je to dnes. Skoro bych viníky výsledku voleb hledal na jiné straně než na straně vítězů těchto voleb. Jsem smutný z toho, že se k tomu ti, kdo nevyhráli, takto jasně a takto zřetelně nepřihlásili," vzkázal Klaus na adresu občanských demokratů.

Premiér Petr Nečas v sobotním povolebním prohlášení prohru pravice a ODS přiznal, ovšem zřekl se zodpovědnosti za výsledek krajských voleb. "Já budu odpovědnost vyvozovat z výsledků poslaneckých voleb," uvedl.

Klausovo prohlášení tak podráží premiérovi a jeho blízkým nohy v dalším jednání se skupinkou rebelů uvnitř ODS. Ti odmítají schválení daňového balíčku, kde se obě sazby DPH navyšují o jeden procentní bod. V současnosti s nimi pracovní výbor strany jedná o kompromisním znění zákona. Rebelové ovšem avizovali, že chtějí dosáhnout toho, že se daně vůbec nezvýší. "Z jednoho ústupku je vidět, že rezervy na výdajové straně jsou. Takže najděme i ty zbylé, aby daně zůstaly na původní hodnotě," řekl v průběhu týdne jeden z rebelantů Marek Šnajdr.

K šestici odbojných poslanců občanské demokracie se přidávají i další členové strany, kteří se netají nespokojeností se stavem, v němž se ODS nachází. Patří mezi ně například Hynek Fajmon nebo Boris Šťastný. "Já říkám totéž, co pan prezident, od prvního dne. ODS se musí rozhodnout, jestli chce pokračovat v plíživém odklonu od svého programu a idejí směrem doleva. To naši voliči cítí a chápou, proto nám už roky klesají preference. Upozorňoval jsem na rozmělňování původních idejí ODS, které určil už otec zakladatel Václav Klaus, již za vlády Mirka Topolánka, dělám to i teď," řekl v pátek pro Mediafax Šťastný.

Doplnil, že jeho zkušenost naznačuje, že členská základna v oblastech si rozklad hodnot uvědomuje. "Ale nejsem si jistý, že si to uvědomuje výkonná rada, grémium, lidé ve vedení. Na nadcházejícím kongresu si musí ODS jasně uvědomit, že katastrofální porážka ve volbách a dlouhodobý pokles preferencí nemá smysl překrývat falešným utěšováním. Strana se musí rozhodnout, jestli chce skomírat ve středu, nebo chce vykonávat autentickou pravicovou politiku," uzavřel poslanec Šťastný.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688