TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.10.2012 20:45:06

Ministři ponesou osobní odpovědnost za prosazení konkrétních prorůstových opatření

PRAHA (MEDIAFAX) - Jednotliví ministři vlády ponesou osobní odpovědnost za zavedení prorůstových opatření, která budou vybrána z osmdesáti návrhů, jež v současnosti vláda diskutuje se sociálními partnery. Po úterním jednání zástupců vlády, odborů a zaměstnavatelů to uvedl ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09).

Vláda se zástupci odborů a zaměstnavatelů jednala o 80 opatřeních, které mají pomoci k růstu české ekonomiky. "Mezi nejdůležitější oblasti patří infrastruktura, technické vzdělávání, programy pro zajištění stability pracovního trhu či podpora exportu pomocí takzvaného jednotného kontaktního místa pro export," upřesnil po jednání Drábek. Ač je materiál stále v diskuzi a není tedy ještě jasné, která opatření definitivně dostanou zelenou, dohodli se zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů alespoň na systému jejich plnění.

"Ty úkoly budou jasně terminovány a jasně bude řečeno, kdo je nositelem odpovědnosti za každé konkrétní opatření," upřesnil Drábek. Pokud by tak některý z ministrů selhal při jejich zavádění, musel by vyvodit politickou odpovědnost.

"Materiál je třeba dopracovat. 26. října se sejdeme a budeme tam dopracovávat ty věci, které se týkaly termínové vazby na finanční prostředky a aby tam byla jasná odpovědnost daného ministra," doplnil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák s tím, že obdobné vázání odpovědnosti není ve státní správě zvykem.

Trochu zdrženlivěji se k návrhům staví odboráři. "Seznam prorůstových opatření odboráři obdrželi poprvé 10. října. Tato opatření budou a zůstanou jen na papíře v případě, pokud nebudou finanční prostředky na to, aby se mohly realizovat. Byla vznesena poměrně vážná kritika, formulovaná i zástupci vlády, že například pro oblast odborného vzdělávání, podpory technického vzdělávání, to bez peněz nejde," uvedl předseda odborového Svazu KOVO Josef Středula.

Ten dále řekl, že při jednání Českomoravská konfederace odborových svazů vznesla požadavek na to, aby se vytvořil tripartitní program na podporu finanční gramotnosti. "Situaci vnímáme velmi vážně. My se setkáváme dlouho s tím, že zaměstnanci jsou v situaci, kdy nejsou schopni plnit své závazky. Jsem rád, že jsme se prakticky bez diskuze shodli a ministerstvo financí přislíbilo, že připraví návrh programu, který by to mohl řešit," dodal Středula

A ještě jedno téma bude dominovat příštímu setkání zástupců vlády, odborů a zaměstnavatelů. Odboráři totiž požádali o svolání mimořádné tripartity kvůli situaci ve zdravotnictví. "Bude svolána mimořádná nebo řádná tripartita s tím, že jsme požádali, aby u toho byl i ministr financí. Doufáme, že bude mít zájem na tom, aby se situace vyřešila, protože právě zhoršení v oblasti zdravotnictví a sociální péče nastoupilo zejména poté, co se zvýšily sazby DPH," doplnil Středula.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688