BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  15.10.2012 13:10:00

Komentář k hlavním událostem tohoto týdne v evropě:Středem zájmu investorů je summit EU

Tento týden bude klíčovou událostí v evropském regionu summit Evropské unie. Nemělo by nám uniknout ani dění v Řecku, odkud stále čekáme na závěry inspekce trojky. Dále představitelé eurozóny během víkendového zasedání MMF v Tokiu uvedli, že Španělsko by mohlo požádat o finanční pomoc již příští měsíc. Výsledný sentiment na finančních trzích bude ve finále záviset na tom, jestli naděje, že Španělsko požádá o finanční pomoc, převáží nad obavami investorů ze slabé výsledkové sezony v USA.

Španělsko

Příští víkend se ve Španělsku budou konat komunální volby. Ty jsou pravděpodobně jedním z důvodů, proč Madrid ještě oficiálně nepožádal Evropu o pomoc. Dalším důvodem proč jižané žádost odkládají, je podle agentury Reuters fakt, že Německo si přeje, aby Španělé oficiálně požádali o pomoc až příští měsíc. Žádost by pak byla pravděpodobně řešena v jednom velkém balíku spolu s revidovaným úvěrovým programem pro Řecko a záchranu Kypru. Takovýto balíček by byl alespoň na oko pro německý parlament a jeho voliče méně bolestivý.

Madrid by mohl být opět ve čtvrtek finančními trhy přitlačen ke zdi, kdy bude investorům nabízet své 3leté, 4leté a 10leté dluhopisy. V případě, že o ně kupující neprojeví dostatečný zájem, jejich cena klesne a výnosy vylítnou vzhůru. Vysoké výnosy jsou pak pro stát obrovským nákladem financování dluhu.

Řecko

Mezinárodní měnový fond (MMF) vzkázal minulý týden Německu, že Řecko potřebuje více času na to, aby bylo schopné dosáhnout limitů zadluženosti, ke kterým se při přijímání mezinárodní finanční pomoci zavázalo. MMF svůj postoj vysvětluje tím, že Atény již udělaly výrazný pokrok v utahování opasků a nyní je potřeba, aby se země více soustředila na oživení ekonomického růstu. To, jestli Atény dostanou více času, aby splnily podmínky půjčky, bude záležet na výsledcích kontroly tzv. trojky.

Německá ekonomika

úterý bude zveřejněn Index německého ekonomického sentimentu pro nejbližších šest měsíců. Tento ukazatel publikuje každý měsíc německé centrum pro evropské hospodářství (Zentrum für Europaische Wirtschaftsforschung), známe pod zkratkou ZEW. Indikátor vyjadřuje očekávání budoucího ekonomického růstu v SRN na základě průzkumu 350 institucionálních investorů a analytiků. Analytici pro tento měsíc očekávají, že dosáhne hodnotu mínus 14,6 bodu. Pro srovnání v září byl indikátor mínus 18,2. V případě, že hodnoty indexu ZEW budou ve skutečnosti lepší (vyšší), než analytici očekávají (- 14,6), budou to trhy vnímat velmi pozitivně.

Summit Evropské unie

Na konci týdne je na programu summit EU. Ten naposledy přinesl velmi pozitivní zprávy. Evropští lídři se například domluvili na možnosti vytvoření bankovní a fiskální unie, rekapitalizaci bank a prorůstovém paktu ve výši 120 mld. eur. Tentokrát budou mluvit o pomoci Španělsku a prodloužení doby splnění dluhových limitů Řecka.

Hospodářské výsledky Nokie

Finská společnost Nokia, přední výrobce telekomunikačních zařízení, zveřejní ve čtvrtek své hospodářské výsledkyNokia byla kdysi největším světovým výrobcem mobilních telefonů. Její podíl na trhu začal výrazně klesat s prodejem chytrých telefonů především značky Apple a Samsung. Následně v pátek pak firma uvede na trh novou řadu mobilních telefonů Lumia, na jehož prodeji bude budoucnost společnosti hodně záležet.

Zdroj: Reuters

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688