Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  12.10.2012 10:08:21

Saxo: Výhled pro akcie do konce roku - přednost mají malé firmy slibující vysoké výnosy

Extrémní intervence světových centrálních bank zkreslují funkci trhu coby signalizátoru ceny a zvyšují míru nejistoty nejen na finančních trzích, ale také v reálné ekonomice. Do budoucna očekáváme zpomalený ekonomický růst, protože finanční represe bude pokračovat.  V tomto prostředí se bude malým specializovaným firmám dařit lépe než velkým společnostem.

JE NUTNÉ ZAMĚŘIT SE NA ÚSPĚŠNÉ A MALÉ FIRMY

V tomto prostředí bude zpomalený globální ekonomický růst pro velké společnosti přirozeným faktorem omezujícím jejich růst. Malé firmy oproti tomu mohou růst snadněji, což jsme viděli už v průběhu finanční krize, kdy mnoho menších společností dokázalo růst i přesto, že se ekonomika nacházela v hluboké recesi.

Klíčem k úspěchu při investování do firem s malou tržní kapitalizací je správná volba investičního horizontu a schopnost rozpoznat úspěšné firmy od těch průměrných. Při takovémto rozhodování je důležité vybrat rychle rostoucí firmy, které dosahují dobré návratnosti vloženého kapitálu. Kromě výše uvedeného musí tyto firmy splňovat ještě následující tři kvalitativní požadavky: 1) firma musí vytvářet pro své zákazníky smysluplnou hodnotu, 2) firma musí vykazovat odolnost a 3) firma musí být schopna využít dostatečnou část vytvořené hodnoty k tvorbě zisků. Na základě těchto kritérií jsme vybrali 10 akciových titulů malých firem, u kterých předpokládáme rychlý růst i v prostředí utlumené ekonomiky.

Příkladem takové společnosti je například NIC zabývající se poskytováním služeb v oblasti e-governmentu (podpora vlád a místních samospráv při využití internetu). Vzhledem ke škrtům ve veřejných rozpočtech je v USA tato firma schopna vykazovat růst i přes velice slabé fundamentální ukazatele americké ekonomiky, protože její služby pomáhají omezovat veřejné výdaje.

DESET NEJLEPŠÍCH TITULŮ S MALOU TRŽNÍ KAPITALIZACÍ VYBRANÝCH SPOLEČNOSTÍ SAXO BANK

 

Symbol

Název společnosti

Hrubý obrat

T12M PM

CF/NI

ROIC

P/E 12E

P/E 13E

LQDT US

Liquidity Services Inc

17,2

10,6

4,7

19,6

30,4

25,0

OHB GR

OHB AG

27,8

2,6

1,0

10,1

13,9

12,0

AXIS SS

Axis Communications AB

24,4

11,2

0,9

61,9

24,5

18,9

CMG CN

Computer Modelling Group Ltc

20,8

37,1

1,3

53,2

28,0

24,8

SPPI US

Spectrum Pharmaceuticals Inc

102,5

40,1

0,9

39,0

8,5

10,3

BETSB SS

Betsson AB

42,7

28,5

1,0

48,8

11,9

9,6

KENZ LN

Kentz Corp Ltd

29,9

4,2

0,6

24,9

12,4

10,8

DDD US

3D Systems Corp

11,3

10,3

0,8

NA

31,9

25,5

EGOV US

NIC Inc

20,4

12,5

1,3

39,6

37,9

30,8

WBSN US

Websense Inc

15,3

6,7

2,6

17,0

10,6

9,9

 

T12M PM

zisková marže za posledních 12 měsíců

CF/NI

cash flow/čistý příjem

ROIC

rentabilita investovaného kapitálu

P/E 12E

poměr P/E – odhad pro rok 2012

P/E 13E

poměr P/E – odhad pro rok 2013

 

(Tabulka v originálu)

VÝVOJ NA GLOBÁLNÍCH AKCIOVÝCH TRZÍCH NEDÁVÁ SMYSL

Globální akciové trhy od počátku léta posilují. My jsme ovšem přesvědčeni, že prostor pro další posilování je omezený, a domníváme se, že by brzy mohlo dojít ke korekci.

Spread mezi současnými a budoucími poměry P/E vykazovaný v hlavních geografických regionech ukazuje, že očekávaný nominální růst výnosů na akcii se pohybuje okolo 12-16 %, k čemuž může dojít, pouze pokud Čína a eurozóna začnou opět posilovat, jestliže budou zavedeny masivní programy zpětného odkupu akcií a pokud se podaří udržet pod kontrolou jednotkové pracovní náklady. K něčemu takovému zřejmě v roce 2013 nedojde, a proto jsme přesvědčeni, že dojde ke korekci poměru ceny k výnosům, protože do hry vstoupí pomalý růst reálných výnosů (zisk na akcii (EPS) upravený o zpětný odkup), který investory vrátí zpět na zem.

Další ukazatele, mezi něž patří historická maxima některých rizikovějších ETF fondů, zúžení spreadů firemních dluhopisů a uměle vysoká riziková prémie u akcií, naznačují, že akciové trhy jsou možná až příliš optimistické a do aktuálních cen nezapočítaly makroekonomické finanční represe, které způsobí zpomalení růstu světové ekonomiky na několik let. Domníváme se že globální trhy pravděpodobně dosáhly svého horního limitu.



RIZIKOVÉ UDÁLOSTI A NÁSLEDNÁ STRATEGIE

Pokud máme zmínit jen některé z rizikových událostí, které by mohly snadno v průběhu čtvrtého čtvrtletí změnit ocenění akcií, uvedli bychom následující: poskytnutí záchranného balíku Španělsku, jednání o restrukturalizaci řeckého dluhu, slabá výsledková sezóna a neuspokojivé výsledky vyjednávání týkajících se řešení amerického fiskálního útesu. 

Vzhledem k těmto událostem by bylo obezřetné zajistit se v krátkodobém výhledu proti riziku poklesu nákupem put opcí na hlavní akciové indexy za aktuální tržní cenu podkladového aktiva s expirací 31. prosince. Pokud jde o alokace do akciového portfolia, jsme přesvědčeni, že vzhledem k utlumenému ekonomickému růstu je rozumné zaměřit se na nadprůměrnou alokaci do malých akciových titulů, které je ovšem nutné podrobit velice přísnému výběru a vybrat malé růstové firmy, které mohou růst bez ohledu na vývoj ekonomiky.

 

Zdroj: Výhled Saxo Bank pro čtvrtý kvartál 2012
Akciový analytik Saxo Bank Peter Garnry

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688