eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  12.10.2012 08:58:10

Stručné shrnutí US trhů dne 11.10.12 – kladná nula SP 500 po pěti dnech

Čtvrteční obchodování na US burzách začalo pozitivním stylem, když se trh dozvěděl pravidelné údaje o úvodních požadavcích v nezaměstnanosti, které naznačily posilující směr trhu práce právě před prezidentskými volbami v listopadu t.r. Nicméně také to ovšem může znamenat nižší tlak na FED z hlediska timingu jeho realizované akce QE3, tedy kvantitativní uvolňování formou aktivity centrální banky v rámci její měnové politiky.

Počáteční kladný (bullish) sentiment se ovšem postupně rozpouštěl v tradingu a ve finiši skončily indexy v kosmetickém minusu, kromě indexu SP 500 s kladnou nulou. Pokračující problémy v eurozóně a nyní zejména Španělsko nenechávají investory v klidu.

Makrodata tedy ovládla seanci a zejména úvodní požadavky v nezaměstnanosti vykázaly nejnižší stav od ledna 2008, když klesly na 339 tis. oproti očekávání 370 tis. Později se ukázalo, že v tomto indikátoru nebyl zahrnut jeden stát Unie a tudíž není tento výtečný výsledek až tak směrodatný. Pokračující požadavky činily 3,273 mil. oproti předchozímu stavu 3,288 mil. (očekávání bylo 3,275 mil.). Dále byl reportován srpnový ukazatel deficitu obchodní bilancevýsledkem -44,2 mld. USD vs. předpoklad -43,6 mld. USD. Zářijové exportní ceny (bez zemědělství) stouply o 0,7% oproti předchozím 0,4%.

V souvislosti s růstem cen ropy se dařilo energetickému sektoru, když zejména opět posilovaly akcie uhelných společností. Například Alpha Natural Resources a Arch Coal přidaly na kursu cca 16%. Výrazně výše skončily i James River Coal a Peabody Energy. Nárůst cen uhelného průmyslu je zřejmě spojen s nedávným růstem cen plynu a tudíž uhlí slouží jako atraktivní alternativa ve vztahu k dražšímu plynu. Stejně tak ceny železné rudy nestagnují a bullish pohled na uhlí je navázán na zpracování rudy na ocel.

Slabší den si vybraly telekomy, i když ve zprávách se objevila informace o rozhovorech japonské Softbank se společností Sprint (S) o možné podílové akvizici za 19 mld. USD. Dále DJ Transportation Average se tentokrát pohyboval víceméně v souladu s průměrem trhu, tedy s DJIA.

Na komoditních trzích byla ropa při závěru o 1% silnější na 92,18 USD a zlato končilo s přírůstkem 0,3% na 1770,50 USD. Aktuální pohled na komoditní segment naznačuje, že ropa se nachází na kursu 92,23 USD za barel a zlato je na ceně 1771 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,2937.

US ekonomický kalendář napovídá, že páteční trading bude obsahovat makrodata v položkách index výrobních cen PPI za září s číslem 0,8% (v jádrové podobě má činit 0,2%) a také přijde Un. Michigan Sentiment Index za říjen s očekáváním 78,5 bodů.

Obchodní session na asijských trzích vypadá následovně: Nikkei Average skončil -0,15%, HangSeng je +0,55% a Shanghai Composite je +0,06%.

Úvodní indikace US futures si drží kladné hladiny a DJIA je +35 bodů, Nasdaq 100 +6,25 bodů a SP 500 +5,0 bodů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688