Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  10.10.2012 09:50:51

Ranní komentář 10.10. - domácí makro a zahraniční politika

Klíčové události

·         ČR: Statistiky z domácí ekonomiky včera pokračovaly zveřejněním indexu spotřebitelských cen za září. Ve srovnání s loňským zářím ceny vzrostly o 3,4 %, na čemž se nejvíce podílely potraviny, pohonné hmoty a ceny za bydlení, vodu a energie. V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny naopak marginálně (o 0,1 %) snížily. Obecně lze říci, že rostou především ceny tzv. nezbytných statků (např. potraviny, bydlení) a naopak mírně klesají ceny tzv. statků zbytných (např. vybavení domácnosti, elektrické spotřebiče). Meziroční míra inflace by se v podzimních měsících měla postupně snižovat pod hladinu 3 %. To, jak ceny porostou v příštím roce, do značné míry závisí na tom, zda nakonec Poslaneckou sněmovnou projde zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH).

·         Událostem v zahraničí dominovali politici a centrální bankéři. Svým dílem přispěla i nová makroekonomická prognóza z dílny Mezinárodního měnového fondu (MMF). Prezident Evropské centrální banky M. Draghi ve svém projevu před Evropským parlamentem uvedl, že ekonomická aktivita v eurozóně zůstává slabá a podobný vývoj lze očekávat i v blízké budoucnosti. Oživení by mělo být pomalé. K situaci v Řecku uvedl, že země musí vytrvat v prováděných reformách. Do Řecka zavítala německá kancléřka A. Merkelová, která se setkala se svým protějškem A. Samarasem. Situace v zemi se dále zhoršuje a Řecko tak není schopno plnit požadovaný plán oddlužení. O tom ostatně informuje i nová prognóza MMF. Podle ní Řecko nebude schopno splnit požadovaný cíl a v roce 2020 dosáhnout poměru státního dluhuHDP ve výši 120 %. Zpomalit by měl i letošní globální růst na 3,2 % z původních 3,8 %. V případě ČR MMF počítá pro letošek s poklesem HDP o 1,1 % a pro příští rokrůstem o 0,8 %.

Vývoj na devizovém trhu

·         Středoevropské měny včera lehce ztrácely. Nejvíce z tohoto pohledu oslabila česká koruna, následovaná polským zlotým. Maďarský forint z nadhledu celého dne vůči euru stagnoval.

·         Na měnovém páru s eurem se obchodování během dne postupně posunovalo stále blíže hranici 25 CZK/EUR a během pozdně odpoledních hodin se kurz kotoval nad výše zmíněnou úrovní. Vůči americkému dolaru byly korunové ztráty výraznější, co bylo zapříčiněno především pohyby na hlavním měnovém páru USD/EUR. Do konce týdne lze v případě koruny očekávat neměnný charakter obchodování v blízkosti hladiny 25 CZK/EUR, respektive v širším pásmu 24,80 – 25,20 CZK/EUR.

·         Polská měna v průběhu dne vůči euru rovněž oslabovala a během odpoledne nebyly výjimkou ani kotace kurzu nad úrovní 4,08 PLN/EUR. V závěru dne však zlotý dokázal část ztrát smazat. Maďarský forint se vůči euru po většinu dne držel v pásmu 283 – 284 HUF/EUR.

·         Na hlavním měnovém páru ztrácela společná evropská měna. Obchodování se vrátilo zpět pod hladinu 1,29 USD/EUR. Euru nepomohl projev šéfa ECB ani zveřejnění nové makroekonomické prognózy od MMF. Nedůvěra v brzké vyřešení evropské dluhové krize se na finanční trhy opět vrací jako hlavní téma.

Dnešní očekávaná data a události              

·         Evropa: Průmyslová produkce za srpen – Francie, Itálie.

·         USA: Béžová kniha, aneb komentář americké centrální banky (Fed) k současným ekonomickým podmínkám v zemi.

Miroslav Novák

Analytik

AKCENTA a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688